eur:
388.81
usd:
361.97
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Védőmaszkot viselő asszony megy egy moszkvai utcán 2020. április 7-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az orosz hatóságok április végéig tartó kijárási korlátozásokat vezettek be.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Koronavírus - keleten is romlik a helyzet

Oroszországban meghaladta a tízezret a fertőzöttek száma, Ukrajnában újabb rekordot döntött a napi növekedés. Kína határzárat rendelt el Oroszország felé. Szerbia és Montenegró szigorított a kijárási tilalmon.

Oroszországban egy nap alatt 1459 fővel, 10 131-re emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 16,8 százalékos növekedést jelent. Moszkvában 6698 esetet tartanak nyilván. Az elmúlt nap alatt 13-an hunytak el az országban, ezzel a halottak száma 76-ra emelkedett. A gyógyultak száma 698, 118 fős napi növekmény mellett.

Az országban a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint eddig több mint egymillió új koronavírus-vizsgálatot végeztek el, és több mint 171 ezer embert tartanak megfigyelés alatt koronavírus-fertőzés gyanújával.

Megnyíltak a nagyvállalkozók pénztárcái

A koronavírus elleni védekezés terheiből a Vedomosztyi című lap összesítése szerint az orosz nagyvállalkozók is kiveszik a részüket. Aliser Uszmanov USM holdingjának részvényesei 2 milliárd rubellel (a rubel jelenleg mintegy 4,40 forintot ér) támogatják az orosz operatív törzs munkáját. Az összeget védőfelszerelésre és az egészségügyi szakemberek szállítására fordítják.

Vlagyimir Potanyin jótékonysági alapja 1 milliárd rubelt folyósított a legvédtelenebbeket támogató civil szervezeteknek. A Mihail Fridman, German Han és Alekszej Kuzmicsov által jegyzett Alfa-grupp közölte, hogy az általa birtokolt A1 befektetési cég éves nyereségét - mintegy 1 milliárd rubelt - az operatív törzsnek fogja átutalni.

Oleg Gyeripaszka UC Rusal és En+ cége három reanimobil (újraélesztési berendezésekkel és műszerekkel felszerelt mentőautó) megvásárlására és három Irkutszk megyei reanimációs klinika megépítésére különített el pénzt.

Lezárt határátkelők

Kína lezárta az Oroszországgal közös határátkelőit, miután az elmúlt időszakban egyre több új koronavírussal fertőzött ember lépett be az orosz határon keresztül - derül ki Kína moszkvai nagykövetségének közleményéből.

Az Oroszországgal határos, északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban kedden 111 új, az orosz határon átkelő fertőzöttet azonosítottak, akik közül 25 embernél már jelentkeztek az új koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség tünetei.

A CCTV kínai állami hírcsatorna arról tudósított, hogy kedden vesztegzár alá helyezték Szujfenhót, egy, a határ közelében fekvő várost a tartományban. A 70 ezres lakosú városban családonként egy ember mehet ki vásárolni három naponta egyszer, a lakosságot egyébként arra szólították fel, hogy maradjanak otthonaikban. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint pedig a városban ideiglenes kórház felépítését is megkezdték, a fertőzöttek elkülönítésére szolgáló kórházak ugyanis már megteltek.

Szerdán 63 újabb beteget diagnosztizáltak Covid-19-cel Kína szárazföldi részén, közülük csupán két ember fertőződött meg belföldön.

Az ugyanaznap azonosított 56 újabb panaszmentes fertőzött közül 28-an utaztak be az országba külföldről. A hivatalos adatok szerint az összes regisztrált Covid-19 eset száma 81 865-ra emelkedett szerda éjfélig, míg ugyaneddig 3335-en hunytak el az ország szárazföldi részén.

A második hullámtól tartanak

A külföldről behozott esetek mellett a járványelleni intézkedések középpontjában Kínában jelenleg a panaszmentes fertőzöttek állnak. A Hszinhua jelentése szerint a kínai kormányzat helyi idő szerint szerdán este új előírásokat tett közzé a tünetmentes esetekre vonatkozóan. A dokumentum, amelyben egyértelműen kijelentik, hogy a tünetmentes vírushordozók fertőzőek, azt írja elő, hogy az ilyen eseteket legfeljebb két órával a diagnózis megszületését követően jelenteni kell a helyi egészségügyi hatóságok felé, akiknek pedig egy napon belül közzé kell tenni az adatokat.

A panaszmentes fertőzöttek számát április 1-étől kezdték el naponta közölni Kínában, ahol sokan a járvány második hullámától tartanak.

A tünetmentes fertőzötteket 14 napon át tartják orvosi megfigyelés alatt, majd két negatív vírusteszt birtokában engedik őket haza. Az ezt követő két hétben még heti egyszer újabb vírusteszten kell átesniük, csakúgy, mint a Covid-19-ből felgyógyultaknak. A kínai egészségügyi hatóságok a tünetmentes esetekben is végeznek kontaktkutatást, és

a vírushordozókkal kapcsolatba került embereket szintén elkülönítik és orvosi megfigyelés alá helyezik.

Romló trend Ukrajnában

Ukrajnában csütörtökre, egy nap alatt öt új esettel, 57-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 224-gyel 1892-re, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés - hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 45-en gyógyultak fel az országban. A legtöbb fertőzött jelenleg a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében (302 fő) és a fővárosban, Kijevben van (300 fő). Eddig a legtöbben - 13-an - azonban a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében haltak bele a betegségbe.

A belügyminisztérium közölte: abban állapodott meg a vallási felekezetekkel, hogy a húsvéti szertartásokat ugyan megtarthatják a templomokban, de azokon legfeljebb tíz fő vehet részt.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott, csütörtökön megjelent interjújában elárulta, hogy

koronavírusra tesztelték Volodimir Zelenszkij elnököt és Denisz Smihal kormányfőt is

rögtön azután, hogy a múlt hónapban fény derült az első parlamenti képviselő, Szerhij Sahov fertőzöttségére. Sahov és egy másik képviselő egyébként már felgyógyultak a betegségből. Egy kormánypárti honatya a napokban hozta nyilvánosságra, hogy eddig nyolc parlamenti képviselőnél igazolták a koronavírus-fertőzöttséget - emlékeztetett csütörtökön az UNIAN hírügynökség.

A külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint külföldön előző napi adatok alapján összesen 175 ukrán Covid-19 beteget ápolnak. Eddig öt ukrán állampolgár halt bele külföldön a betegségbe.

Szigorítás a nyugat-balkáni országokban

Szerbia szigorított a kijárási tilalmon, és a hétköznaponkénti 17 és 5 óra közötti kijárási tilalom mellett teljes hétvégi kijárási tilalmat vezetett be. A korábbi intézkedés szerint szombat 13 és hétfő 5 óra között volt tilos utcára lépni, a legutóbbi döntés értelmében viszont a hétfő hajnali 5-ig tartó kijárási tilalom már pénteken 17 órakor megkezdődik.

Az utóbbi 24 órában Szerbiában 219-cel, 2447-ről 2666-ra nőtt az igazolt fertőzöttek, valamint 61-ről 65-re a betegség halálos áldozatainak száma. A szerbiai járványügyi szakemberek szerint körülbelül 10 nap múlva tetőzhet a fertőzöttek száma az országban, utána az új fertőzések számának folyamatos csökkenésére lehet számítani. "Már látszik a fény az alagút végén" - hangzott el az epidemiológusok szerdai sajtótájékoztatóján.

Aleksandar Vucic szerb elnök a közösségi médiában jelentette be, hogy legidősebb fia is megfertőződött, kórházba szállították. A belgrádi média jelentései szerint a 22 éves Danilo önkéntesként segített a teljes kijárási tilalomra kötelezett időseknek, és munka közben kaphatta el a fertőzést.

Montenegróban egy nap alatt hét új esetet regisztráltak, így az igazolt fertőzöttek száma 248. A kormány legújabb intézkedései szerint a köztereken nem lehet gyülekezni, csoportosan vagy párosan sétálni, ez alól a 12 év alatti gyerekek és szüleik, valamint a különleges figyelmet igénylők és segítőik jelentenek kivételt. A kijárási tilalmat is szigorították, hétköznaponként továbbra is 19 és reggel 5 óra között, szombaton 13 és 5 óra között, vasárnap viszont 11 és hétfő reggel 5 óra között tilos az utcára lépnie az embereknek.

Észak-Macedóniában csütörtökre 599-ről 617-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szkopje egyelőre nem tervez újabb intézkedéseket, a kormány arra kért mindenkit, hogy tartsa be a kijárási tilalmat, és a fiatalok ne érintkezzenek az idősekkel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×