INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

koronavírus

internet

cern

kézfertőtlenítő

egészségügy

High Energy Ventilator (HEV), amit lélegeztetőgéppé lehetne alakítani a CERN munkatársainak projektjében

Az internet bölcsője is hadba szállt a koronavírus ellen

Infostart / MTI

Kézfertőtlenítő gyártásával, orvosi berendezések tervezésével az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) is hadba szállt a koronavírus ellen.

A világ legnagyobb részecskegyorsító laboratóriumának otthont adó európai szervezet, amely egyben a világháló, a World Wide Web születési helye is, tudományos, fizikai és informatikai eszközeit biztosítja a világ számára a koronavírus-járvány elleni harchoz.

A genfi székhelyű szervezet közleménye szerint márciusban akciócsoportot hoztak létre, amely számba vette, hogy miként tudna a 18 ezer fős tudományos közösség segíteni, támaszkodva a CERN fejlett technológiáira, a tudósok tapasztalataira, szorosan együttműködve a járványügyi, gyógyszerfejlesztési, egészségügyi és más hatóságokkal.

A CERN már eddig is gyártott kézfertőtlenítő gélt mind saját szükségleteire, mind a helyi csendőrség számára. Egyik laboratóriumában gyártanak műanyag védőpajzsokat is a csendőrök számára - olvasható a közleményben.

Már megkezdődött egy tonna fertőtlenítő gél gyártása, amelyet a járvány elleni küzdelemben részt vevő helyi szervek kapnak meg.

A CERN kutatói indítványozták az akciócsoportnak, hogy a laboratóriumot és háromdimenziós nyomtatóikat használják fel védőeszközök, valamint orvosi eszközök, köztük lélegeztető gépek alkatrészeinek előállítására. A kutatók javaslatokat tettek kórházi eszközök, köztük új lélegeztető gépek tervezésére, készítésére.

Egy ilyen gép prototípusa március végére elkészült, ehhez felhasználták azt a rendszert, amelyet a részecskedetektorokban használnak a gáznemű anyagok áramlásának szabályozására.

A CERN kutatói tanulmányozzák annak lehetőségét is, hogy a részecskefizikusok közösségének hatalmas számítógépes hálózata miként tudná segíteni az oltóanyag-kutatásokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: CERN
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018