INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

japán

koronavírus

rendkívüli állapot

Egy tokiói metró utasai 2020. április 7-én, amikor a japán kormány várhatóan Tokióban és hat másik japán prefektúrában korlátozott kijárási tilalmat vezet be a koronavírus-járvány elleni védekezéképpen.

Rendkívüli állapotot hirdettek Japánban több helyen

Infostart / MTI

Hét prefektúrában - köztük Tokióban és Oszakában - rendkívüli állapotot hirdetett ki Abe Sindzó japán miniszterelnök kedden, hogy megfékezze az új koronavírus terjedését.

A rendelet szerdán lép életbe, és május 6-ig lesz érvényben Tokióban, a fővárossal szomszédos Csibában, Kanagavában, Szaitamában, Oszakában, valamint a vele szomszédos Hjogóban, továbbá Fukuokában.

A rendkívüli állapotra hivatkozva a kormányzók kijárási korlátozásokat vezethetnek be, és szabályozhatják az oktatási intézmények működését.

Megszakítják az olimpiai láng fukusimai kiállítását is az új intézkedések miatt. A láng március 12-én lobbant fel az ókori játékok helyszínén, Olümpiában, a japánok március 19-én vették át a fáklyát, amely másnap érkezett meg Japánba.

A japán törvények nem teszik lehetővé, hogy a tokiói kormány az európai országokban vagy Kínában látott óvintézkedésekhez hasonlókat léptessen életbe.

Az állampolgárokat nem lehet büntetni a korlátozások megszegéséért, és a cégeket sem kényszeríthetik bezárásra. Japánban ehelyett a társadalmi nyomásgyakorlásra és az emberek hagyományos szabálykövető magatartására támaszkodnak a vírus terjedésének megállítása érdekében.

A rendkívüli állapot kihirdetése egy márciusi törvénymódosítást követően vált lehetővé. Japánban a második világháború történelmi tapasztalatai miatt erős ellenállás övezi az állami jogkörök kibővítését.

"Úgy döntöttem, hogy rendkívüli állapotot hirdetek ki, mert a vírus egyre gyorsabban és egyre szélesebb körben terjed" - mondta a parlamentben Abe. A kormányfő aláhúzta: a koronavírus komoly hatással lehet a japánok mindennapi életére és a gazdaságra.

Egészségügyi szakértők figyelmeztettek, hogy

robbanásszerűen növekedhet a fertőzöttek száma,

különösen a Tokióhoz és Oszakához hasonló nagyvárosokban, ahol már most is sok a beteg. A 14 millió lakosú fővárosi régióban 1116 fertőzöttről tudni, ez a legnagyobb szám a szigetország 47 prefektúrájában.

Japánban 3906-an fertőződtek meg koronavírussal a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, a halottak száma 92.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018