eur:
393.76
usd:
368.25
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A tavaszi napsütést élvezve sétálnak az emberek virágzó cseresznyefák alatt, Bonnban 2020. április 5-én. A koronavírus-járvány miatt a német tartományok vezetői otthonmaradásra és az egymástól biztonságos távolságtartásra szólították fel az embereket.
Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner

Kiszivárgott a tervezet, a németek már a lazítást készítik elő

Április 19-től enyhítenének a korlátozásokon, de sok kötelezettség megmaradna – derül ki egy belügyminisztériumi tervezetből.

A német kormány már azt tervezi, hogyan lazíthatna a koronavírus miatt korábban bevezetett korlátozásokon, akár már április 19-től – derül ki a Reutershez eljutott tervezetből, amelyet a német belügyminisztériumban készítettek.

A tervezet szerint az egy beteg által átlagosan megfertőzöttek számát egy alá kell szorítani ahhoz, hogy az élet fokozatosan visszatérhessen a hétköznapokba. Ez a ráta jelenleg 1-en áll, az előrejelzés szerint valamikor a napokban csökkenhet 1 alá.

Németországban március 22. óta vannak zárva az üzletek, a vendéglátóhelyek, és most a gazdaság kímélése érdekében tervezik, hogy enyhítenek a szabályokon.

A mindennapi élethez azt tartják alapfeltételnek, hogy minden új fertőzött kontaktjainak 80 százalékát 24 órán belül fel tudják kutatni, és karanténba zárni. A dokumetum szerint a járvány 2021-ig is eltart majd.

A német belügyminisztérium tervezete alapján első körben

  • a kiskereskedelmi egységek,
  • az éttermek,
  • és egyes régiókban az iskolák

újra kinyithatnak. A szigorú határzárat is enyhítenék, de a nagyobb rendezvények és családi ünnepségek megtartása továbbra is tilos lenne.

Amint megfelelő mennyiségű maszk áll rendelkezésre az országban, akkor kötelezővé tennék a tömegközlekedésben, az üzemekben és a középületekben.

A Johns Hopkins Egyetem számai szerint Németországban a fertőzöttek száma 100 232, az elhunytak száma pedig 1591.

Az akadémia már lazítana

A nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) javaslata szerint húsvét után fokozatosan vissza lehet vonni a társadalom és a gazdaság működését takaréklángra állító korlátozásokat. Ehhez azonban a vírus elleni védőoltás és a vírus okozta betegséget gyógyító szer hiánya miatt új szabályokat kell bevezetni:

  • Kötelezővé kell tenni a cseppfertőzéssel terjedő vírus továbbadásának akadályozására a száj és az orr eltakarását közterületen, munkahelyeken, üzletekben, közintézményekben házi készítésű maszkkal, sállal vagy kendővel. Az orvosi maszkokat szigorúan az egészségügyi intézmények dolgozóinak kell fenntartani.
  • A második fő szabály a kapcsolatkövetést szolgáló digitális megoldások - például a PEPP-PT - használata.
  • A harmadik a jelenlegi heti 350 ezer koronavírus-teszt elvégezésre alkalmas tesztelési kapacitás további növelése és a széles körű, de célzott tesztelés, valamint a fertőzéssel szembeni ellenállóképességet vizsgáló úgynevezett szerológiai tesztek végzésére szolgáló kapacitás bővítése.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×