INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

koronavírus

teszt

egészségügy

európai bizottság

Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.

Hatalmas előrelépés a koronavírus-tesztelésben

Infostart / MTI

Új kontrollanyagot fejlesztett ki a hibás koronavírus-teszteredmények kiküszöbölésére az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (KK) - közölte szerdán az Európai Bizottság magyarországi képviselete

Az új kontrollanyag segítségével a laboratóriumok ellenőrizni tudják, hogy megfelelően működnek-e az általuk használt koronavírustesztek. Az új kontrollanyag javíthatja az EU koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válaszadási képességét, és elősegítheti, hogy a megbízhatatlan eredményt produkáló vírustesztek folytán ne menjenek veszendőbe értékes erőforrások - áll a közleményben.

A pozitív kontrollanyagok hiánya jelenti az egyik legnagyobb kihívást, amely a koronavírus-tesztek megbízható módon történő elvégzését nehezíti a laboratóriumokban.

A pozitív kontrollanyag biztosítja, hogy a laboratóriumi tesztek pontos eredményt hozzanak: segít ugyanis elkerülni, hogy a teszt negatív eredményt mutasson annak ellenére, hogy a vizsgált személy hordozza a SARS-CoV-2 vírust.

A Közös Kutatóközpont által kifejlesztett kontrollanyag a vírus egyik - szintetikus úton előállított - nem fertőző alkotóeleme. A SARS-CoV-2 gyors mutálódásra képes, a KK által kifejlesztett kontrollanyag azonban a vírus azon részén alapszik, amely a mutációt követően is stabil marad - olvasható a közleményben.

Mint írják, ebben a pillanatban 3000 adag kontrollanyag áll rendelkezésre, amelyet az uniószerte működő vizsgálati laboratóriumok fognak megkapni.

Segítségével a laboratóriumok és a teszteket készítő cégek ellenőrizhetik saját készleteiket: ha a teszt nem észleli a kontrollanyagot, akkor a vírust sem fogja. A kontrollanyag lehetővé teszi az európai koronavírustesztek összehangolását.

Az anyagból nagyon kis mennyiség is elég egyetlen teszt ellenőrzéséhez, egyetlen adag egy laboratórium akár 20 ezer tesztjéhez is elegendő.

Mariya Gabriel, a KK munkatársa, az Európai Bizottság kutatási és innovációs biztosa szerint a KK gyorsan felismerte a koronavírus-járvány kezelésének lehetséges hiányosságait és azonnal elkezdett ezeken dolgozni. "Az új kontrollanyag segíthet megnövelni az unió kapacitását a vírusra való reagálásban és segíthet elkerülni az értékes források pazarlását a nem hatékony tesztekre" - idézte a közlemény Gabrielt.

Stella Kyriakidou egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős európai biztos hangsúlyozta: "a gyors és megbízható laboratóriumi vizsgálatok alapvető fontosságúak a Covid-19 elleni stratégiánkban.

Az uniós tudósok által kifejlesztett kontrollanyag lehetővé teszi akár 60 millió laboratóriumi teszt ellenőrzését az Európai Unióban.

Ez nagy eredmény, amely döntő jelentőségű lesz akkor, amikor a társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket elkezdjük megszüntetni".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018