eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő rendőrök járőröznek Ungvár központjában 2020. március 18-án.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Nyolcvankétezer külföldről hazatérő állampolgár került házi karanténba Ukrajnában

Oroszországban és Ukrajnában is emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma.

Oroszországban egy nap alatt 196-tal, összesen 1036-ra nőtt a SARS-Cov-2 koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma.

A hivatalos adatok szerint a halottak száma 3, a gyógyultaké 45. A 85 orosz régióból immár 58 érintett. A fertőzöttek számában 703 fővel toronymagasan az orosz főváros vezet, a környező Moszkva megyében további 49 pácienst regisztráltak.

  • Oroszország a külföldön rekedt állampolgárainak hazaszállításától eltekintve péntektől megszüntette a légiutas-forgalmat a külvilággal.
  • Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön jövő hétre az alapszolgáltók kivételével az egész országra kiterjedő kényszerszabadságot hirdetett meg.

Nyikolaj Gubenkót, a parlamenti alsóház egyik alelnökét pénteken a feleségével együtt az új-moszkvai járványkórházba szállították koronavírus-fertőzés gyanújával. Hétfőn az összes képviselőt koronavírus-tesztnek vetik alá.

Két-három hét múlva jöhet a tetőzés Ukrajnában

Ukrajnában egy nap alatt 62-vel 218-ra nőtt péntekre az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma, eddig öten haltak bele a betegségbe, és négyen gyógyultak ki belőle.

Szvjatoszlav Protasz, volt országos tiszti főorvos az Obozrevatyel hírportálnak adott interjújában úgy vélte, hogy Ukrajnában két-három hét múlva tetőzhet a megbetegedések száma, utána a megszerzett immunitásnak és a nyár közeledtével az egyre melegebb időjárásnak köszönhetően várhatóan gyorsan csökkenésnek indul. Figyelmeztetett viszont arra, hogy ősszel ismét visszatérhet.

Az elmúlt napokban mintegy 82 ezer ukrán tért haza külföldről a világszerte terjedő koronavírus-járvány miatt. A határ átlépésekor nyilatkozatot írtak alá, amelyben vállalták, hogy önként 14 napot karanténban töltenek - közölte Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes az 1+1 tévécsatorna műsorában. A tisztségviselő elmondta: a rendőrség a határőrszolgálattól megkapja az adatokat a hazatérőkről, és szúrópróbaszerűen ellenőrzi őket, hogy betartják-e az intézkedést. Hozzátette, hogy a lakosság is tehet bejelentést telefonon az önkéntes karanténra vonatkozó előírás megsértőiről.

Rossz a helyzet a Krím-félszigeten

Az ukrán elnöki hivatal felhívással fordult az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget lakóihoz, amelyben arra kérte őket, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezéssel kapcsolatosan tájékozódjanak az ukrán hatóságok hivatalos oldalairól. A Krim.Realii helyi hírportál Ihor Csemondanov krími "egészségügyi miniszterre" hivatkozva arról számolt be, hogy

a félszigeten több mint ezren vannak tüdőgyulladással kórházban, ami a tisztségviselő szavai szerint a Krím tekintetében "kolosszális" létszám.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×