eur:
394.14
usd:
365.25
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az új koronavírus járványa miatt a Maradj otthon! felirat olvasható egy lakás ablakába helyezett nemzeti színű zászlón Brémában 2020. március 20-án. Németországban eddig 17742 fertőzött személyt regisztráltak, a halálos áldozatok száma 48-ra emelkedett.
Nyitókép: Az új koronavírus járványa miatt a "Maradj otthon!" felirat olvasható egy lakás ablakába helyezett nemzeti színű zászlón Brémában 2020. március 20-án. (MTI/EPA/Focke Strangmann)

Koronavírus - Reménysugár Németországból

Németországban lassuló ütemben növekszik az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint vasárnap délelőttig 22 364 esetet regisztráltak, ami 2516 esettel - 12 százalékkal - több az egy nappal korábbi 19 848-nál.

Ugyancsak 15 százalék alatti növekedés ment végbe péntekről szombatra, előzőleg viszont napokig jóval nagyobb, 30 százalék körüli és egyre gyorsuló ütemű növekedést regisztráltak.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 68-ról 84-re emelkedett. Egy nappal korábban ennél nagyobb számban és mértékben, 20 fővel emelkedett a halottak száma. Az összesítések szerint az elhunytak betegekhez viszonyított aránya alacsonynak számít a sok megbetegedést regisztráló országokkal való összehasonlításban.

A fertőzések növekedési ütemének mérséklődése összefüggésben lehet a hét eleje óta bevezetett korlátozásokkal, amelyek az emberek egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatainak csökkentésére szolgálnak,

annak érdekében, hogy ne tudjon terjedni a vírus.

A korlátozások szigorúsága tartományonként változó

Bajorország és Saar-vidék kormánya a legszigorúbb, a hét végén bevezetett szabályok szerint az emberek csak nyomós okból hagyhatják el otthonukat. Máshol a közterületi gyülekezés szabályait szigorították, Baden-Württembergben például legfeljebb három fő tartózkodhat egy csoportban közterületen, és akár 25 ezer euró pénzbüntetés vagy egy évig terjedő szabadságvesztés jár a szabályszegőknek.

Még három hét leállást javasol az akadémia

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői egy telefonkonferencián tekintik át, hogy milyen intézkedésekre lehet még szükség a járvány lassításához.

Az országos tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) a tanácskozás elé időzített rendkívüli állásfoglalásában sürgette, hogy a következő három hétre országszerte a lehető legnagyobb mértékben állítsák le az életet. Mindent be kell zárni, amit csak lehet, és korlátozni kell az emberek mozgását, hogy a kórházi ellátásra szoruló betegek számának emelkedése ne feszítse túl a rendszer teljesítőképességét.

Az úgynevezett Shutdown ideje alatt fel kell készülni a következő szakaszra, a célzottabb intézkedések időszakára, amelyben minden eddiginél szélesebb körben kell majd koronavírus-tesztet végezni a fertőzésgyanús esetekben

és az ország területére belépőknél, és folyamatosan ellenőrzés alatt újra be kell indítani a gazdaság és a társadalom egyes kiválasztott területeinek működését - javasolják a Leopoldina szakértői.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×