eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Védőmaszkos vásárlók egy ABC-áruházban, Lombardia székhelyén, Milánónban 2020. március 8-án, miután a tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát. A vírus eddig 233 ember halálát okozta Olaszországban.
Nyitókép: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Koronavírus-helyzet első kézből - A leggazdagabb olasz tartományt is megviseli a kór terjedése

Sorban állás van a koronavírus-fertőzéssel leginkább érintett Lombardiában számos élelmiszerüzletnél, és ott is kötelező az egy méteres távolságtartás. Sokan otthonról dolgoznak, otthon tanulnak. Több kórház lélegeztetőgépes egysége túlterhelt - számolt be a helyzetről két, Olaszországban élő magyar nő.

Észak-Olaszország után keddtől az ország teljes területén korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

"Most azt kérték, hogy mindenki maradjon otthon, és csak indokolt esetben hagyjuk el a lakásunkat – például ha valakinek muszáj bemennie dolgozni, vagy például a közértbe megy vásárolni. Ellenőrzések lesznek az utakon" – kezdte beszámolóját a Lombardia tartományban élő Mikes Claudia. Itt már vasárnap óta vesztegzár van érvényben.

A korlátozások nem okoztak pánikot,

az emberek nem kezdtek készlet felhalmozásba, nincs élelmiszerhiány a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi területeken.

"Iszonyatosan sokan voltak (az élelmiszerüzletben), csak egyesével engedték be az embereket, hogy garantálni tudják az egyméteres távolságot. Élelmiszerből – legalábbis egyelőre – van elegendő, tele voltak a polcok – igaz, az alkoholos fertőtlenítőszerek eltűntek a polcokról".

Az iskolák zárva vannak, és várhatóan jó ideig zárva is maradnak, ezért sok tanár már elkezdett online órákat tartani a diákoknak – mondta el Mikes Claudia. Sok helyen az interneten küldik haza a leckét, néhány tanár már egyre ügyesebben oktat Skype-on – tette hozzá.

Bár Toszkánában egyelőre nem léptek életbe a lombardiaihoz hasonló szigorú intézkedések, mégis, aki teheti, otthonról dolgozik – mondta el a Firenzében élő Kiss Eszter.

"Itt is egyméteres távolságot kell tartanunk egymástól, ez a hétköznapokban például azt jelenti, hogy

a boltban fizetéskor a futószalagra csak egy bizonyos távolságra tehetik a vásárlók az áruikat, és a sorok azért is hosszabbak, mert a sorban állók között is meg kell tartani az előírt távolságot"

– számolt be a kisfiával épp a vásárlásból hazatérő nő.

Az iskolák itt is bezártak, a családoknak kell megoldaniuk a fiatalok felügyeletét. A tartomány vezetője azt ígérte, azon családok, akik kénytelenek bébiszittert fogadni, és ezt számlával igazolni tudják, a járvány lecsengése után némi pénzbeli segítséget kapnak a helyhatóságtól.

Milánó, 2020. március 9.
Milánóból távozni kívánó utas kiutazási kérelmet tölt ki Lombardia tartomány székhelyének központi pályaudvarán 2020. március 9-én. A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát.
MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan
Milánóból távozni kívánó utas kiutazási kérelmet tölt ki Lombardia tartomány székhelyének központi pályaudvarán 2020. március 9-én. A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát. MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Kiss Eszter szerint hiába az ország leggazdagabb területe az észak-olasz régió, és hiába itt a legjobban felszereltek az egészségügyi intézmények, a betegek ellátását egyre nehezebben bírják.

"Elég drámai a helyzet a lombardiai kórházakban. Mivel rengeteg a megbetegedés, sok embernek egyszerre van szüksége lélegeztetőgépre, és mint a híradókból, orvosok beszámolóiból kiderült, sokszor az is előfordul az intenzív osztályokon, hogy az orvosoknak el kell dönteniük, kinek adják a lélegeztetőgépet –

el kell dönteniük, kinek van nagyobb esélye a túlélésre".

Olaszországban a koronavírus eddig mintegy 7000 embert betegített meg, a halálos áldozatok száma nagyjából 400.

A hétfői, összes külföldi és belföldi hírt tartalmazó percről percre tudósítás itt olvasható!

Minden főbb Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×