INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

vatikán

xii. piusz

pápa

katolikus

levéltár

történelem

A vatikáni archívum egy sajtóbejáráson 2020. február 27-én. A Vatikán március 2-án megnyitja a kutatók számára az apostoli könyvtárának a XII. Piusz pápa munkásságát, illetve a második világháború és a holokauszt idején készített feljegyzéseit dokumentáló részlegét. XII. Piusz 1939 és 1958 között volt a római katolikus egyház feje.

Korszakos aranybánya tárult fel a Vatikánban

A Vatikán megnyitotta a XII. Piusz pápa korára vonatkozó levéltári gyűjteményét. Az iratok feldolgozása évtizedeket vehet igénybe - véli Máté-Tóth András, a szegedi egyetem bölcsészkarának vallástudományi tanszékvezetője.

XII. Piusz azért nevezhető elsősorban a XX. század első felének egyik legkiemelkedőbb pápájának, mert a II. világháború idejére esik a szolgálata - vélekedett az InfoRádióban Máté-Tóth András annak kapcsán, hogy a Vatikán megnyitotta a szentatya korához kötődő levéltári gyűjteményt a kutatók előtt.

"Eleve a világégés; ahogyan a pápa a háború problematikájának egészéhez hozzáállt, a másik pedig az európai zsidósággal szembeni hitleri averzió és cselekmény, illetve

ahogyan ehhez a katolikus egyház hozzáállt"

- mutatott rá a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara Vallástudományi Intézetének vezetője.

Arra a kérdésre, hogy meg lehet-e tudni a dokumentumokból valamit az egyház által a korszakban elért eredményekről, távolabbról indítva azt mondta, maga a levéltári megnyitás egy átfogó intézkedés része.

"Ez nagyon nagy dolog, egy

pápai változtatás, hogy egy teljes korszak levéltári anyagát megnyitják.

A történelemtudomány számára több nyitott kérdést vagy nem kellően megalapozott állítást alá lehet támasztani. Tény, hogy ez most egy nagyon nagy anyag, nem is éveket, évtizedeket fog igénybe venni ennek a feldolgozása" - hívta fel a figyelmet Máté-Tóth András.

A konkrét témára rámutatva elmondta, a XII. Piusszal kapcsolatos párbeszéd egyik tábora szerint nem lépett fel kellő határozottsággal Hitler ellen, a másik megközelítés szerint a maximumot megtette, hogy Hitler fellépése ne hozzon még több áldozatot. "A két tábor soha nem fog egyetérteni, és ez jól is van így. Nagyon sok érv és ellenérv van. Vélekedésem szerint mind a két tábor pozíciója nagyon meg fog erősödni a levéltári kutatások előrehaladtával" - tette hozzá.

A pápa kézjegyével ellátott iratok 10-12 kategóriába sorolhatók, köztük enciklikák és egyszerű levélválaszok is vannak, de ez még csak a pápa személye által szignált iratok köre, ezeken kívül a Vatikánban dikasztériumok (minisztériumok) annak, ezeknek megvan a maguk illetékessége, ennélfogva a most megnyílt iratmennyiség akkora,

mintha egy nagyobb ország 30 évnyi iratmennyisége válna most nyilvánossá.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Kapcsolódó hang

A Vatikán megnyitotta XII. Piusz irattárát
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018