eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Wikipédia

Fontos dolgok derülhetnek ki a holokausztról

Ferenc pápa úgy határozott, hogy kutathatóvá teszik a II. világháború idején uralkodó egyházfővel, XII. Piusszal kapcsolatos titkos levéltári dokumentumokat, amit a zsidók már több évtizede követelnek. Fejérdy András Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense az InfoRádiónak azt mondta: a már elérhető dokumentumok alapján a pápa valójában fellépett a népirtás ellen, csak mindezt a színfalak mögött tette.

Kutathatóvá teszi a Vatikán az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló XII. Piusz pápával kapcsolatos levéltári dokumentumokat. A második világháború alatt is regnáló egyházfő személyiségét és történelmi szerepvállalását sokan kritizálták az elmúlt évtizedekben, egyes vádak szerint tudott a Holokauszt borzalmairól, mégsem tett meg mindent annak leállítása érdekében.

Fejérdy András Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, a Magyar Tudományos akadémia történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese az InfoRádiónak azt mondta: a már elérhető dokumentumok alapján a pápa valójában fellépett a népirtás ellen, csak mindezt a színfalak mögött tette. A Vatikán mindeddig azt állította, hogy XII. Piusz a helyzet súlyosabbá tételét elkerüléséért, a zsidó életmentés sikerességéért cselekedett így.

Talán nem is olyan lényeges, hogy XII. Piusz mikor értesült az auschwitz-i jegyzőkönyvekről. Az biztos, hogy tudatában volt, hogy a háború és a németek által folytatott intézkedések végső soron a zsidók halálát célozzák. A fő kérdés az, hogy miért döntött egy olyan stratégia mellett, amely szerint nyilvános elítélések helyett a háttérben cselekedjék. "A már most elérhető szentszéki iratok tanúsága szerint hosszan mérlegelt, hogy mivel segíthet jobban: a nyílt elítéléssel, vagy azzal, ha nyilvánosan ritkán és óvatosan emeli fel a szavát. Úgy döntött, hogy több támaszt nyújt az üldözötteknek, ha a gyarkolati segítséget próbálja előtérbe helyezni" - mondta Fejérdy András Tamás.

Kiemelte: a friss kutatások azt mutatják, hogy a korábbi nézetekkel szemben, amelyek a különböző egyházi embermentő tevékenységeket egyedi, személyes hőstettekként prezentálták,

valójában egy jól átgondolt, hálózatos működés lehetett a háttérben, amelynek a csúcsán - ha nem is közvetlen irányítóként, de kezdeményezőként, jóváhagyóként és támogatóként - a pápa állt.

A docens szerint elképzelhető, hogy előkerül néhány, eddig nem publikált dokumentum, ami sokkal kézzelfoghatóbban mutatja ezt a magatartást, vagyis hogy milyen utasításokat, iránymutatásokat adott az egyes nunciusoknak a pápa, bár ezek ritkán közvetlenül a pápa szájából, kezéből hangzanak, általában államtitkári utasításokról van szó.

Forrás: YouTube
Forrás: YouTube/British Pathé/XII. Piusz halálát gyászolja a világ

Fejérdy András Tamás felidézte: az akták megnyitását eddig egészen praktikus okokból nem lehetett végrehajtani. "XIII. Leó pápa 19. század végén már lehetővé tette ennek a levéltárnak a kutatását a szakma számára, és a gyakorlat az volt, hogy fokozatosan, mindig egy-egy pápára vonatkozóan nyitották meg az iratokat. A legutolsó ilyenre 2007-ben került sor, amikor XI. Pius pápával kapcsolatban anyagok váltak kutathatóvá.

Azóta állandóan napirenden van a XII. Pius pápaságára vonatkozó iratok megnyitása. Ez azért volt nehézkes, mert ő

közel 20 évig volt pápa, és a 20. században még a korábbiaknál is sokkal több iratot termel a Vatikán. Ennek a rendkívül nagy mennyiségű anyagnak a kutathatóvá tétele nem megy egyik napról a másikra

- hangsúlyozta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, a Magyar Tudományos akadémia történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese.

Az eddig titkos dokumentumokat 2020. március 2-án teszik hozzáférhetővé.

Bejelentés és reakciók

"Az egyház nem fél a történelemtől" - mondta Ferenc pápa a Vatikán Titkos Archívumának tagjaihoz szólva. Hozzátette, hogy XII. Piusz megítélését "némi előítélet és túlzás" torzította.

Az MTI tudósítása szerint a Jad Vasem közleményében derűlátónak mutatkozott, hogy mindez lehetővé teszi "a tárgyilagos és nyitott kutatást, valamint az átfogó vitát általánosságban a katolikus egyház, különösen pedig a Vatikán tevékenységéről a holokauszt idején".

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) is üdvözölte a pápa döntését.

"Bő harminc éve követeli a bizottság a Szentszék Titkos Archívumának megnyitását a második világháború időszakára vonatkozón. Nagyon fontos, hogy a főbb holokauszt intézetek Izraelben és az Egyesült Államokban tárgyilagosan értékeljék a legszörnyűbb időszak történelmi feljegyzéseit" - fogalmazott a Reuters hírügynökségnek küldött e-mailjében David Rosen rabbi, az AJC vallásközi ügyeinek nemzetközi igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×