INFORÁDIÓ 
2020. június 7. vasárnap
Róbert

ecuador

korrupció

elnök

kenőpénz

választási kampány

Quito, 2017. május 24.Lenín Moreno, Ecuador új elnöke (k) hivatali elődje, Rafael Correa (b) és José Serrano, az ecuadori Nemzetgyűlés elnöke társaságában, miután beiktatták hivatalába a quitói parlamentben 2017. május 24-én. (MTI/EPA/José Jacome)

Korrupció miatt hét év börtönt kértek a volt elnökre

Infostart / MTI

Hét évi börtönbüntetés kiszabását kéri Rafael Correa Delgado volt ecuadori elnökre korrupció miatt a dél-amerikai ország főügyésze. A vád szerint Correa kenőpénzekből finanszírozta 2013-as választási kampányát. Távollétében folyik ellene a per Quitóban, mert Belgiumban él.

A perben 20 embert vádolnak korrupcióval - más volt politikai vezetőket, illetve üzletembereket -, köztük Jorge Glas volt alelnököt is, és öt-hét évi börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk, ha bűnösnek találják őket. A vádirat szerint összesen hétmillió dollárnak megfelelő kenőpénzt fogadtak el különböző vállalkozásoktól állami megbízásokért cserébe. Glas már tölt egy hatévi börtönbüntetést, mert kenőpénzt fogadott el az Odebrecht brazil építőipari vállalattól.

Diana Salazar főügyész a sajtónak nyilatkozva elmondta csütörtökön, hogy a kenőpénzek elfogadására kiépült egy struktúra, amelynek élén az elnöki hivatalt 2007 és 2017 között betöltő, most 56 éves Correa állt. A börtönbüntetéseken felül összesen egymilliárd dollárnyi kártérítés megfizetését követeli tőlük az állam számára - tette hozzá.

Correa rögtön azután emigrált családjával együtt Belgiumba, hogy 2017-ben leköszönt a hivataláról.

2018 júniusában emberrablás kísérletével is meggyanúsították. Eszerint köze volt Fernando Balga volt parlamenti képviselő elrablásához még 2012-ben. Az elnököt élesen bíráló Balda a kolumbiai fővárosba, Bogotába menekült, állítása szerint azért, hogy elkerülje letartóztatását a kormány megsértése miatt. Bogotában azonban betuszkolták egy gépjárműbe, és megmenekülését csak annak köszönhette, hogy a közelben lévő taxisok riasztották a rendőrséget. Az emberrablókat bíróság elé állították Kolumbiában, és ők azt vallották, hogy a közvetlenül Correától is utasításokat kapó ecuadori hírszerzés bérelte fel őket. Balda ügyvédje szerint Correa tervelte ki az emberrablást.

Az ecuadori hatóságok már 2018 nyarán nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Correa ellen az emberrablási ügyben, nemrég pedig a korrupciós ügyben is, de ezeknek mindeddig nem volt eredménye. A korrupciós ügyben távollétében is hozható ellene ítélet, az emberrablási ügyben azonban nem az ecuadori törvények szerint.

Nyitókép: Lenín Moreno, Ecuador új elnöke (k) hivatali elődje, Rafael Correa (b) és José Serrano, az ecuadori Nemzetgyűlés elnöke társaságában, miután beiktatták hivatalába a quitói parlamentben 2017. május 24-én. (MTI/EPA/José Jacome)
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018