eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma
Szíriai férfiak a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városába induló buszok egyike felé tartanak Isztambulban 2020. február 28-án. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. A török haderőt előző nap súlyos veszteség érte az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, ahol szíriai és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Pénzvitán múlik, hány menekültet engednek Európába a törökök

Törökország húzd meg, ereszd meg játékot játszik a tömegek elengedésével, hogy forrásokat kényszerítsen ki az Európai Uniótól, és támogatást szerezzen katonai céljaihoz - mondta az InfoRádiónak Kis-Benedek József. A nemzetbiztonsági szakértő szerint a migrációs helyzet kezeléséhez legelőször újra meg kell állapodni.

Törökország korábban többször is hangsúlyozta, hogy amennyiben nem teljesül az Európai Unióval 2016-ban kötött megállapodás, elengedi a menekülteket - idézi fel Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő. Szerinte ez

"tulajdonképpen egy zsarolási folyamat, amelyben Erdogan elnök szeretné elérni azt, amit egyébként a szerződésben rögzítettek."

Elmondta, nem tudja, hogy eddig mekkora összeget utalt át az EU és pontosan kinek, de úgy értesült több forrásból is, hogy az a pénzösszeg, amit megígértek, az a török kormány számlájára nem érkezett meg az ott élő menekültek ellátására.

A török elnök az említett forrásokon túl katonapolitikai céljaihoz is támogatást vár az Európai Uniótól - fejtette ki a nemzetbiztonsági szakértő. Vagyis azt, hogy az EU támogassa a Szíriában folytatott török hadműveletet - főként a határ mellett és Idlíb térségében -, járuljanak hozzá az egyébként elfoglalt, úgynevezett biztonsági sávban különböző építkezésekhez.Valószínűleg ebbe a térségbe telepítik majd át azokat a menekülteket, akik jelenleg Törökországban élnek.

Kis-Benedek József úgy látja, Görögország napokon belül eljuthat odáig, hogy nem tudja tovább feltartóztatni a határainál feltorlódott tömeget, és amennyiben nem kap nemzetközi segítséget, továbbengedi azt. Szerinte azt, hogy mennyi ideig tart ki Görögország, attól függ, hogy hányan jönnek.

"Én úgy látom, hogy a törökök is úgy vannak, hogy akkor most menjen 10 ezer, menjen 20 ezer. Várjunk egy kicsit, megint engedjünk, tehát nyilván

ők sem akarnak nagyon nagy kavarodást teremteni, lehet látni, hogy próbálják szabályozni, de folyamatosan engedik őket. Legalábbis addig, amíg nem egyeznek meg

- jelentette ki a szakértő. Szerinte az első feladat az lenne, hogy a törökökkel kellene megállapodni, hogy zárják le a határaikat, ne legyen utánpótlása a menekült áradatnak.

Felidézte azt is, hogy a megállapodáshoz azt is tisztázni kell, hogy a menekültek ellátására előirányzott források hogyan jutnak célba. A pénzt az unió inkább civil szervezeteknek adná, nem közvetlenül Törökországnak. Ezt viszont a török kormány nem fogadja el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×