eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Másképpen értékeli a járványhelyzetet a római kormány és a lombardiai orvosok

Visszautasította a milánói orvosszövetség a kormány feltételezését, miszerint a koronavírus-fertőzés egy lombardiai kórház mulasztása miatt terjedt volna el, a vállalkozók és szakszervezetek pedig a pánikkeltés azonnali leállítását és a gazdasági élet újraindítását sürgették csütörtökön. A halottak száma ugyanakkor 14-re emelkedett.

Az olasz munkaadói és munkavállalói szervezetek közös felhívásban szorgalmazták a kormány fellépését a koronavírus miatti félelemgerjesztés leállítására. Kiegyensúlyozott tájékoztatást és a gazdasági tevékenységek mielőbbi normalizálását sürgették.

A nagyvállalatok, a kézműipar, a kereskedelem és az idegenforgalom képviselői mellett hallatták szavukat a vesztegzár övezetében dolgozó állattenyésztők is. Lombardia és Veneto karantén alá helyezett térségei Olaszország éléskamrájának számítanak. A tenyésztők attól tartanak, hogy termékeiket nem fogják tudni eladni, mivel a vesztegzár megbélyegzi őket. A napokban született borjaknak jelképesen az Élet, Bátorság, Remény neveket adták.

Reagálásra szólította fel Milánó lakosait Giuseppe Sala polgármester. Szavai megtették hatásukat: a milánói Dóm téren csütörtökön máris több gyalogost lehetett látni, főleg helyieket, mivel a turisták tömegesen elhagyták a várost. Velencében a szállodások 70 százalékos visszaeséstől tartanak, de országos szinten is már előre elveszettnek tartják március hónapot.

Luca Zaia venetói kormányzó, a Liga politikusa kijelentette, hogy a koronavírus-pánikhoz a római kormány rossz döntései vezettek. Kifejtette: az, hogy a 3500 lakosú Vo' Euganeót karanténba tették, nem jelenti azt, hogy Veneto más részeire ne lehetne utazni. Zaia úgy látta, "külföldi támadás" indult Olaszország ellehetetlenítésére.

Az északi tartományok vasárnap döntenek a közintézmények, iskolák, a bezárt vállalatok esetleges újraindításáról, akár már hétfőtől. A koronavírus-fertőzéstől érintett Olaszországgal szemben érzett nemzetközi félelmek eloszlatását szorgalmazta Luigi Di Maio külügyminiszter a külföldi sajtónak tartott tájékoztatón, hangsúlyozva, hogy a lombardiai és venetói gócpont a teljes olasz lakosság kevesebb mint 0,1 százalékát érinti, a több mint hétezer olaszországi önkormányzatból egytucatnyit.

"Nincs járvány Olaszországban. Megbízható ország vagyunk, a külföldieknek nem kell félniük hozzánk utazni" - jelentette ki Luigi Di Maio. Kifejtette: az olasz hatóságok nem akarják "bagatellizálni" a helyzetet, de az Olaszországról elterjedt "rémhírek" súlyos kárt okozhatnak az olasz gazdaságnak, idegenforgalomnak. Ezt megelőzően Lombardia tartomány elnöke, Attilio Fontana közösségi oldalán jelentette be, hogy önkéntes karanténba vonul egyik munkatársa megbetegedése miatt. A videóüzenetben Fontana felvett egy szájmaszkot. Lépését számos bírálat érte "félelemkeltés" miatt.

A hatóságok a tesztelést is módosították. Korábban, ha fertőzöttet azonosítottak, mindenkit ellenőriztek, akivel kapcsolatba került, ezentúl azonban csak azokat tesztelik, akik a betegség tüneteit mutatják. A fertőző betegségekre szakosodott, és a tesztek többségét végző római Spallanzani kórház vezetője hangsúlyozta, hogy ezentúl csak a klinikai esetek számát közlik.

Massimo Galli, a milánói Sacco kórház főorvosa, valamint a milánói orvosszövetség is elutasította Giuseppe Conte miniszterelnök korábbi feltételezését, miszerint a vesztegzár alatti lombardiai Codogno kórházában elmulasztott teszt miatt terjedt el a fertőzés. A szintén a térségben található Cremona kórháza jelezte, hogy már nem tudja hová helyezni a fertőzötteket. Az észak-olaszországi orvostársadalom nyilatkozatai osztják a római kormánynak a félelemkeltés miatti aggodalmát, de hangsúlyozták, hogy ennél is fontosabb a megfelelő egészségügyi ellenőrzés, melyhez erkölcsi támogatást kértek. A helyzet ellenőrzés alatt van, "a vihar múlóban, de az esernyőt tartsuk magunknál" - jelentette ki Massimo Galli.

A polgári védelmi hatóság legutolsó adatai szerint a fertőzöttek száma meghaladta az 520-at, de ebből több mint 270-en nem szorulnak kórházi kezelésre, és egyre emelkedik a gyógyultak száma is. A halottak száma 14-re emelkedett. Olaszország éppen egy hete szembesült a fertőzöttek számának hirtelen megugrásával: az első napokban a betegek száma naponta több mint 100 százalékkal emelkedett, az óvintézkedéseknek köszönhetően az arány napi 20 százalékra csökkent.

A nyugalomra intésekkel egy időben Nello Musumeci szicíliai kormányzó felszólította a vesztegzáron kívüli észak-olaszokat is, hogy ne utazzanak a szigetre. Nápolyban fertőtlenítették a buszokat, és az esti Internazionale-Ludogorec-mérkőzést Milánóban zárt ajtók mögött rendezik meg.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×