eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Pozzallo, 2018. július 16.Illegális bevándorlók kiszállnak a Protector, az Európai Unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex hajójáknak fedélzetéről a szicíliai Pozzallo kikötőjében 2018. július 16-án hajnalban. A Protector és a Monte Sperone, az olasz parti őrség járőrhajója csaknem 450, Líbiából Európába igyekvő migránst vett a fedélzetére a Földközi-tengeren, Linosa szigetének közelében július 14-én. (MTI/EPA/Francesco Ruta)
Nyitókép: Az Európai Unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex hajója a szicíliai Pozzallo kikötőjében 2018. július 16-án hajnalban. MTI/EPA/Francesco Ruta

Márciusra várják az új uniós migrációs paktumot

Politikai megállapodás jött létre hétfőn az EU-tagállamok külügyminiszterei között a Földközi-tengeren folyó Sophia művelet bezárásáról és egy új tengeri művelet elindításáról a líbiai fegyverembargó kikényszerítésére - mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője. Az Európai Bizottság tavasszal mutathatja be az új migrációs paktumát.

Számos ország nem osztja azokat a félelmeket, hogy egy ilyen új misszió szívóhatást fog gyakorolni vagy sem. Arról is vita van, hogy a Sophia művelet egyáltalán gyakorolt-e bármilyen szívóhatást a migrációra korábban - mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának annak kapcsán, hogy az uniós tagállamok külügyminiszterei egy új tengeri művelet elindításáról döntöttek a líbiai fegyverembargó kikényszerítésére.

Szerinte,

ha lesz is erről egy elvi megállapodás, annak a gyakorlati alkalmazása nagyon nehéz lesz a műveletet irányító katonai törzs számára.

Jelenleg ugyanis - bár ezt több újságíró is felvetette kérdésként - egyelőre nincs válasz arra, hogy mi történik akkor, ha a líbiai térségben tevékenykedő embercsempészetben és fegyvercsempészetben érdekelt bűnszervezetek összefognak, és összehangolják a tevékenységüket. Ezt a helyzetet kezelniük kell majd valamilyen formában a műveletet irányító katonai törzs tagjainak.

Bár Margaritis Schinas, az Európai Bizottság migrációért felelős alelnöke a közelmúltban Bécsben valóban felfedett pár elemet az EU új migrációs és menekültügyi paktumából, még messze nem látjuk a teljes tárat, és nyilván nem a legfontosabb dolgokat hozta nyilvánosságra, hanem nagyon is általánosságban beszélt - hívta fel a figyelmet Gyévai Zoltán. Az EB nem is tárgyalt még minden tagállammal erről, de a tervek szerint február végéig lebonyolítják az ezzel kapcsolatos konzultációkat. Brüsszeli értesülések szerint legkorábban márciusban jöhet ki az erről szóló javaslat, de az, hogy ennek milyen konkrét elemei lesznek, még nem tudni.

Például azt sem, hogy még mindig benne lesz-e a menedékkérők kötelező befogadása, ami sarkalatos pont volt eddig is, és ami az eddigi előrehaladást mindig megbontotta, meghiúsította

- mondta Géyvai Zoltán. Ez utóbbira egyébként még semmilyen célzást nem látott az alelnök részéről sem.

A jobbik esetben csak több hónapos tárgyalás várható, ha márciusban valóban kijön a paktum tervezete - mondta Gyévai Zoltán. A főszerkesztő emlékeztetett arra, hogy a most asztalon lévő javaslatot, amelyet a mostani összetételű bizottság átdolgoz, azt 2016-ban kezdték tárgyalni.

Gyakorlatilag négy éve áll a dosszié

- hangsúlyozta Gyévai Zoltán. A javaslat a közös menekültügyi politika hét különböző elemét érinti, ötben tudtak előrelépni, kettőben nem. Utóbbiak között találni a legkényesebb kérdéseket tartalmazó, a menekültkérelmek elbírálásával, a menedékkérők elhelyezésével kapcsolatos dublini folyamat reformját is. Ezért egy idő után láthatóvá vált, hogy a kialakult patthelyzetből nem lehet elmozdulni, ezért csak egy új megközelítés és új javaslat tudja kimozdítani a holtpontról az egyeztetéseket.

De hogy ez sikerül-e, lényegében sikerül-e a kört négyszögesítenie az Európai Bizottságnak, ez a legnagyobb kérdés - hangsúlyozta a paktum kapcsán Gyévai Zoltán. Szerinte hatalmas forradalmi változásokat nem érdemes várni, bármit is csinál a bizottság, bármerre is mozdul el, valahol valakinek majd rálép a lábujjára.

Ezért óvatosságra intenék mindenkit, aki azt gondolja, hogy ebből nagyon gyors megállapodás lehet

- tette hozzá Gyévai Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×