INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

állampolgárság

ausztrália

jogvita

frydenberg

Ígéretes karriert tör meg a magyar állampolgárság

Ígéretes karriert tör meg a magyar állampolgárság

Infostart

Bírósági ítélet miatt bukja a miniszteri széket az ausztrál politikus.

A bíróság megállapította, hogy Josh Frydenberg képviselő, pénzügyminiszter nem lehet az ausztrál parlament tagja, mert kettős állampolgár - írta a Guardian cikke nyomán a 24.hu. A politikus ellen azért nyújtott be panaszt egy állampolgár, mert származása révén magyar állampolgárságra is jogosult. A bejelentő ügyvédje szerint közérdek, hogy a parlamentben csak olyanok ülhessenek, akik nem tartoznak hűséggel más országnak.

Az eddigi bírósági ítélet szerint a politikus édesanyja és nagyszülei magyar menekültként érkeztek Ausztráliába, a hatályos magyar jogszabályok szerint így a konzervatív politikus is magyar állampolgárnak számít. Josh Frydenberg ügyvédje ezt vitatja, szerinte, és egyes utazási dokumentumok szerint is az édesanya és nagyszülők hontalanként érkeztek az országba, azt hitték, hogy megfosztották őket a magyar állampolgárságtól. Az ügyvéd szerint a családnak nem volt lehetősége lemondani a magyar állampolgárságról, hiszen Magyarország nem ismerte el őket állampolgáraiként.

Frydenberg 2019-ben Orbán Viktor miniszterelnöktől kérte, hogy igazolják: nincs magyar állampolgársága. A politikus megkapta az igazolást, azonban ez a sajátos ausztrál jogrend miatt csak észrevételnek számít, nem pedig bizonyítéknak. A kettős állampolgárságot az ausztrál hatóságok állapítják meg.

A Frydenberg ügyében eljáró három bíró később dönt egy felülvizsgálati eljárás keretében, de addig a mostani döntés hatályban marad.

Nyitókép: https://en.wikipedia.org/wiki/Josh_Frydenberg
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018