eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: https://en.wikipedia.org/wiki/Josh_Frydenberg

Ígéretes karriert tör meg a magyar állampolgárság

Bírósági ítélet miatt bukja a miniszteri széket az ausztrál politikus.

A bíróság megállapította, hogy Josh Frydenberg képviselő, pénzügyminiszter nem lehet az ausztrál parlament tagja, mert kettős állampolgár - írta a Guardian cikke nyomán a 24.hu. A politikus ellen azért nyújtott be panaszt egy állampolgár, mert származása révén magyar állampolgárságra is jogosult. A bejelentő ügyvédje szerint közérdek, hogy a parlamentben csak olyanok ülhessenek, akik nem tartoznak hűséggel más országnak.

Az eddigi bírósági ítélet szerint a politikus édesanyja és nagyszülei magyar menekültként érkeztek Ausztráliába, a hatályos magyar jogszabályok szerint így a konzervatív politikus is magyar állampolgárnak számít. Josh Frydenberg ügyvédje ezt vitatja, szerinte, és egyes utazási dokumentumok szerint is az édesanya és nagyszülők hontalanként érkeztek az országba, azt hitték, hogy megfosztották őket a magyar állampolgárságtól. Az ügyvéd szerint a családnak nem volt lehetősége lemondani a magyar állampolgárságról, hiszen Magyarország nem ismerte el őket állampolgáraiként.

Frydenberg 2019-ben Orbán Viktor miniszterelnöktől kérte, hogy igazolják: nincs magyar állampolgársága. A politikus megkapta az igazolást, azonban ez a sajátos ausztrál jogrend miatt csak észrevételnek számít, nem pedig bizonyítéknak. A kettős állampolgárságot az ausztrál hatóságok állapítják meg.

A Frydenberg ügyében eljáró három bíró később dönt egy felülvizsgálati eljárás keretében, de addig a mostani döntés hatályban marad.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×