eur:
394.96
usd:
363.37
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Suez Water Technologies & Solutions Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. december 10-én. A francia Suez 9,6 milliárd forintból bővíti oroszlányi telephelyét, 85 új munkahelyet teremtve a víztisztító membránokat előállító gyárban.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter vétót is kilátásba helyezett Brüsszelben

Az embercsempészet felszámolása érdekében létrehozott Sophia nevű földközi-tengeri uniós haditengerészeti művelet mandátuma nem hosszabbítható meg, hanem egy teljesen új művelet indul annak márciusi lejártát követően - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: olyan új művelet indul, amelynek célja a Líbiával szemben elfogadott fegyverembargó kikényszerítése és érvényre juttatása, amely légi, műholdas és tengeri eszközök bevonásával történik.

Magyarország az osztrák és az olasz álláspont mellett hangoztatott véleménye szerint

a hajók bevetése ösztönző lehet

a migrációs folyamatok tekintetében, ami azt jelenti, hogy egy ilyen művelet könnyen mentő műveletté válhat - húzta alá.

Az új művelet nem jelenthet újabb ösztönzést és vonzerőt az Európába irányuló illegális migrációs folyamatok vonatkozásában - szögezte le Szijjártó Péter.

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az új művelet tekintetében csak olyan politikai döntés születhessen, amely szerint amennyiben az a migrációt támogató hatásokkal járna, azt azonnal le lehessen állítani, a hajókat a térségből azonnal ki lehessen vonni - húzta alá.

Ennek elérése érdekében több esetben kellett vétót kilátásba helyezni

- tette hozzá a miniszter.

Magyarország ragaszkodik ahhoz is, hogy a művelet leállításához szükséges javaslattételből a tagállamokat ne zárják ki, a döntést a tagállamok kezébe adják - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Elmondta, hogy a művelet indítását még számos, hosszú tartalmi vita előzi meg. Azt azonban egyértelműen sikerült elérni, hogy amennyiben migrációt ösztönző hatások lépnének fel, a hajókat ki lehessen vonni. Valamint sikerült megakadályozni, hogy kivegyék a tagállamok kezéből a döntési jogot - közölte.

Az Európai Unió Afrika-stratégiájával összefügésben hangsúlyozta: abban kell támogatni az afrikai országokat, hogy az egyre növekvő lakosságukat otthon tudják tartani. Magyarország nem fogadja el azt, hogy "kivédhetetlen és elkerülhetetlen" lenne százezrek, vagy akár milliók Európába áramlása az afrikai népességnövekedés miatt.

"Úgy gondoljuk, hogy az afrikai országok népességmegtartó erejét kell ösztönözni. Ehhez beruházásokra, technológiai segítségnyújtásra és képzésekre van szükség" - fogalmazott.

Magyarország a feladatokból afrikai diákok számára évente 900 ösztöndíjas hely biztosításával, 80 millió eurónyi (26,4 milliárd forint) kötöttsegély hitelprogrammal veszi ki a részét, valamin egyetlen év leforgása alatt megötszörözte, 7 milliárd forint fölé növelte az afrikai országoknak nyújtott technológiai segítségnyújtás mértékét - tájékoztatott a külgazdasági és külügyminiszter.

A líbiai helyzet áttekintése mellett a Közel-Keleten, a Száhel-övezetben, Venezuelában és a Nyugat-Balkánon kialakult helyzet, valamint az Afrikai Unióval és Indiával fennálló kapcsolatok kérdései állnak az Európai Unió külügyminiszereinek hétfői brüsszeli tanácskozásának középpontjában.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×