eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Donald Trump amerikai elnök, miután ünnepélyesen aláírta az 1994-ben létrejött Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) felváltó Egyesült Államok-Mexikó-Kanada Megállapodást (USMCA) a washingtoni Fehér Ház kertjében 2020. január 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Felmentették Donald Trumpot, aki ezután nekiment Romneynak

Az amerikai szenátusban felmentették az amerikai elnököt az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárásban felhozott két vádpont alól. Trump azzal viccelődött, hogy örökké elnök marad, és keményen támadta pártja egyetlen, demokratákkal szavazó politikusát.

Az elnök elmozdításához kétharmados többséget kellett volna kapnia az erről szóló két indítványnak. Ez a feltétel azonban nem teljesült.

A hatalommal való visszaélés vádpontról tartott szavazáson a Republikánus Párt soraiból egyedül Mitt Romney szenátor szavazott arra, hogy elítéljék Trumpot, akárcsak a demokrata szenátorok egésze. A Republikánus Párt, amelynek többsége van a szenátusban, azonban 52 szavazattal elbuktatta az indítványt. Hasonló sorsra jutott a második vádpont - a kongresszus akadályozásáról. A szavazásban 53 szavazattal 47 ellenében felmentették az alól a vád alól is Donald Trumpot.

Ezt követően a szenátus hivatalosan lezárta a Trump ellen lefolytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárást.

Az elnök először egy ünneplő posztot helyezett el a Twitter-csatornáján, bejelentette, hogy csütörtökön magyar idő szerint 18 órakor beszédet mond, valamint elhelyezett egy 30 másodperces "Trump4eva" (Trump örökké) videót.

Kicsivel később egy egyperces felvételen élesen támadta Mitt Romney republikánus szenátort, pártja egyetlen politikusát, aki a demokratákkal együtt szavazott ellene.

A gyorsan váltakozó képkockák felidézték Romney szavait, amikor 2012-ben, még a Republikánus Párt elnökjelöltjeként, hálás köszönetet mondott Donald Trumpnak a támogatásáért, majd később, 2016 novemberében - amikor arról volt szó, hogy külügyminiszter lesz a Trump-kormányban - úgy nyilatkozott, hogy "Trump kiváló ember, aki jobb jövő felé vezetheti" Amerikát.

A videó narrátorszövege szerint Romney megpróbált "magát republikánusnak kiadva beszivárogni a Trump-adminisztrációba", de most egyértelművé vált, hogy a demokraták "titkos fegyvere". A videó "ravasz, megbízhatatlan, rejtőzködő" politikusként írta le Utah szenátorát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×