eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Szél- és hóviharok, lavinák és árvizek világszerte

Mintegy 11 ezer háztartás maradt áram nélkül Felső-Ausztriában a viharos időjárás miatt kedden, a Petra nevű ciklont kísérő hóesés szerda reggel is fennakadásokat okozott Salzburgban és környékén. Koszóvóban több mint százezer embert érintettek a heves esőzések és az erős szélvihar. Törökországban harmincnyolcra emelkedett az ország keleti részén bekövetkezett lavinák halálos áldozatainak száma, sokan pedig a hó alatt rekedtek. A világ másik felén árvizek okoznak problémát.

Hóesés okozott fennakadásokat Salzburgban és környékén. A jeges, hófödte utakon több jármű keresztbe csúszott, vagy el sem tudott indulni. Mayrwiesben egy busz árokba csúszott, utasai közül három könnyebben megsérült. Hüttaunál egy fa rádőlt egy felsővezetékre, emiatt le kellett zárni a Hüttau és Pöham közötti vasúti szakaszt. A szóban forgó szakaszon buszokkal szállítják tovább az utasokat, és nagyjából 60 perces késéssel kell számolniuk.

A rendőrség közlekedési központja szerint az A10-es autópályán télies útviszonyokkal kell számolni, annak ellenére, hogy a hókotrók folyamatosan takarítják az utakat. Több helyszínen dugókra lehet számítani.

Salzburg tartományban a hó a gyalogosok és az autóvezetők számára is nehézségeket okozott. Egyes hegyi útszakaszokon és hágókon kötelezővé tették a hólánc használatát.

kötelezővé tették a hólánc használatát. A kiadós mennyiségű hó és az erős szél miatt az északi Alpokban az erdőhatár fölött nagy a lavinaveszély.

Az illetékes hatóságok óvatosságra, tájékozódásra és a szabályok betartására intették a téli sportok szerelmeseit.

Stájerországban sokszor kellett kihívni a tűzoltókat a vihar és a hóesés miatt. Legtöbbször kidőlt fák akadályozták a közlekedést. Szerda délelőtt 800 háztartásban nem volt áram a tartományban. Több útszakaszon kötelező a hólánc használata.

A Nyugat-Balkánt sem kímélte a vihar

A koszovói áramszolgáltató közlése szerint a mintegy óránkénti 80 kilométeres erősségű szél több meghibásodást is okozott, vezetékek szakadtak le, villanyoszlopok dőltek ki, ezért a javítási munkálatok hosszabb időt vesznek igénybe.

A viharos szél Szerbiában is károkat okozott. A magyar határ menti térségben tetőket rongált meg és fákat döntött ki a szél.

A hirtelen lehűlés havat is hoz magával,

várakozások szerint Közép- és Dél-Szerbiában húsz centiméteres hótakaróra lehet számítani, ezért az autósokat óvatosságra intették.

A havas és a jeges utak Bosznia-Hercegovinában fennakadásokat okoznak a közlekedésben. Az autósokat – főként a hegyi utakon közlekedőket - óvatosságra intették a jegesedés miatt.

A rossz időjárási viszonyok miatt Montenegróban a legmagasabb szintű figyelmeztetést adták ki.

Nőtt a törökországi két lavina áldozatainak száma

Az első hóomlás kedden késő este egy országúton történt a keleti Van tartományban található Bahcesaray (Bahcsiszeráj) körzetben.

A hótömeg egy hókotrót és egy kisbuszt söpört el. Öten életüket vesztették, a kisbusz sofőrje és hat utasa megmenekült, ketten azonban eltűntek. A második lavina az eltűnteket kereső mentőegység 33 tagjának életét követelte,

köztük csendőrökét, faluőrökét, tűzoltókét és önkéntesekét – közölte a katasztrófavédelem (AFAD). A faluőrök a török államtól azért kapnak fizetést, hogy fegyverrel védjék a délkelet-törökországi hegyekben tevékenykedő kurd szeparatistáktól a régió főként kurdok lakta falvait. Az AFAD ugyancsak tudatta, hogy

a második szerencsétlenségnek 53 sérültje is van.

Az nem egyértelmű, hogy az AFAD által bevezetett „sérültek” kategóriája megegyezik-e azokkal, akiket a korábbi közlések „kimenekítettekként” tüntettek fel.

A túlélők utáni kutatásban az AFAD, a török Országos Mentőszolgálat (UMKE), a török Vörös Félhold, a tűzoltóság, a csendőrség több száz alkalmazottja, illetve számos helyi önkéntes vesz részt. A környező tartományokból is érkeztek egységek. A mentési munkálatokat a sűrű köd, az erős hóesés és a szél is akadályozza.

Bahcesaray, 2020. február 5.
Mentőalakulatok tagjai kutatnak túlélők után a kelet-törökországi Van tartományban található Bahcesaray körzetben 2020. február 5-én, miután egy lavina elsöpört egy hókotrót és egy kisbuszt. Öten életüket vesztették, a kisbusz sofőrje és nyolc utasa megmenekült, ketten azonban eltűntek. Egy második lavina az eltűnteket kereső mintegy háromszáz fős mentőegység nyolc tagjának az életét követelte.
MTI/AP/DHA
Bahcesaray, 2020. február 5. Mentőalakulatok tagjai kutatnak túlélők után a kelet-törökországi Van tartományban található Bahcesaray körzetben. MTI/AP/DHA

A török belügyminisztérium előzőleg még arról számolt be, hogy 10-15 ember rekedhetett a hó alatt, a mentőszolgálat 30 tagját pedig sikerült élve kiemelni a hótömegek alól, őket azóta kórházban kezelik. Bahcesaray település polgármestere, Meki Arvas az NTV török hírtelevízió élő adásában azt mondta, hogy a túlélők között senki sincs életveszélyben. Van tartomány kormányzója, Mehmet Emin Bilmez később viszont úgy nyilatkozott, hogy a kimentettek közül kilenc embernek súlyos az állapota. Egyúttal kiemelte:

nem tudják, hogy pontosan hányan maradtak még a hó alatt.

A kimenekítettek között volt Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik főtanácsadója, Gülsen Orhan is, aki az első lavinát követően érkezett a helyszínre.

Süleyman Soylu török belügyminiszter a január 24-i, Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű, 41 halálos áldozattal járó délkelet-törökországi földrengés óta a nem messzi Elazig tartományban tartózkodott, ahonnan szerda délután a mostani incidens helyszínére utazott.

Az NTV török hírtelevízió szerdán arra emlékeztetett, hogy Törökországban a természeti katasztrófák közül a földrengéseket követően lavinákban halnak meg a legtöbben: 1890 óta 1227 lavinában összesen 1417-en vesztették életüket így a kis-ázsiai országban.

Viharos erejű szél okoz fennakadásokat a közlekedésben Horvátországban

Dalmáciában a legmagasabb fokozatú, vörös riasztás van érvényben. Zágrábban az erős szél fákat döntött ki, háztetőket szakított le és autókat rongált meg. Az ország egész területén több mint 90 helyre riasztották a tűzoltókat, hogy eltakarítsák az utakról a kidőlt fákat, ágakat és egyéb törmeléket. A nagy erejű széllökések miatt napközben a Zágráb-Split autópálya egyes szakaszait és a Sveti Rok alagutat is lezárták, az autópálya többi részén pedig a száz kilométer/órásnál is nagyobb széllökések miatt sebességkorlátozást rendeltek el. A Sveti Rok alaguttól nem messze a szél felborított egy kamiont, ami miatt torlódás alakult ki.

A tengerparton rekordmagasságú széllökéseket mértek. Az óránkénti maximális szélsebesség Makarskában 169, a dubrovniki repülőtéren 133, Splitben 126,

a Biokovo Nemzeti Parkban pedig 270 kilométeres volt.

Utóbbi helyszínen a szélerőművek üzembe helyezése óta nem mértek ilyen erős széllökéseket.

Több száz embert kellett kitelepíteni árvizek miatt

Több száz ember kényszerült ideiglenesen elhagyni az otthonát szerdán Új-Zéland déli részén a heves esőzések okozta árvizek miatt. A hatóságok Gore, Mataura és Wyndham városok lakóit szólították fel, hogy azonnal távozzanak házaikból.

A hét elején több száz turistát kellett helikopterrel kimenekíteni az ország egyik leghíresebb kirándulóhelyéről, a Milford Sound fjordról, miután a megáradt folyók és földcsuszamlások miatt több autóút használhatatlanná vált.

A hatóságok szükségállapotot hirdettek

ki a Déli-sziget legdélibb területén, Southland régióban az áradások miatt. Az előrejelzések szerint az időjárás javulni fog, bár még várható némi csapadék, olyan heves esőzésre, mint amilyen az árvizeket előidézte, már nem kell számítani.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×