INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

románia

kormány

bukás

rmdsz

Ma kiderül, bukik-e a román kormány

Ma kiderül, bukik-e a román kormány

Infostart / MTI

Szerdai együttes ülésén szavaz a kétkamarás román parlament arról, hogy tisztségben marad-e Ludovic Orban miniszterelnök 3 hónapja hatalmon lévő jobbközép kormánya - döntötte el keddi ülésén a parlament egyesített házbizottsága.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alig három hónapja beiktatott kisebbségi kormánya ellen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztett be bizalmatlansági indítványt, hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését - adta hírül az MTI.

Az RMDSZ becslése szerint

a romániai magyarság polgármestereinek 20 százalékát elveszítené, ha bevezetnék a kétfordulós választást.

Egy második forduló ugyanis lehetővé teszi, hogy a román pártok összefogjanak az első körben élre került magyar jelöltekkel szemben.

A kormányzati felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezeteket - mint a polgármesterválasztásra vonatkozó javaslatot is - nem vitathatja meg a parlament, azok automatikusan elfogadottnak minősülnek, ha három napon belül senki sem terjeszt be bizalmatlansági indítványt, vagy a kormány túléli a bizalmi szavazást.

A bizalmatlansági indítvány szerzői hatalmi visszaéléssel, a demokrácia alapvető szabályainak megsértésével vádolják az Orban-kormányt, azt kifogásolva, hogy a kormánypárt "önös érdekei miatt", a korábbi alkotmánybírósági határozatokat és az európai ajánlásokat megsértve,

alig néhány hónappal a júniusban esedékes helyhatósági voksolás előtt próbálja módosítani a választási törvényt.

A kormány megbuktatásához és a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet parlamenti elutasításához a törvényhozók több mint felének - vagyis legalább 233 képviselőnek és szenátornak - a támogatására van szükség, a jelenlévők számától függetlenül.

A PSD-nek jelenleg 202, az RMDSZ-nek 30 törvényhozója van. A két párt arra számít, hogy a függetlenek közül is többen megszavazzák a bizalmatlansági indítványt.

Bár a közvélemény-kutatások szerint példátlan népszerűségnek örvendő, tavaly november óta kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem titkolja, hogy a parlamenti választások előre hozását is szeretné kiprovokálni, Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn cáfolta, hogy pártja saját kormánya megbuktatására voksolna.

A bizalmatlansági indítvány beterjesztői biztosra veszik az Orban-kormány bukását.

Amennyiben nem sikerül a kormánybuktatás, a két párt alkotmányossági óvással próbálja megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését.
Nyitókép: Európai Parlament
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018