eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Hatályos az új amerikai vízumszabályozás, nehezítik a terhes nők belépését az országba

Engedett a Trump-adminisztráció egy régi republikánus követelésnek, és szigorították a terhes nők vízumkérelmének elbírálását. Január 24-től hatályos az új szabályozás, amely a turista, orvosi és üzleti vízumot igénylőkre vonatkozik elsősorban.

Az új vízumszabályozással az ellen szeretne fellépni a Trump-kormány, hogy sokan használták ki az amerikai alkotmány azon passzusát, amely alapján az amerikai földön született gyermekek automatikusan megkapták az állampolgárságot is - írta a CNN.

Január 24-től a B-1 és B-es vízumot igénylők esetében a kérelmet elbíráló tisztviselők visszautasíthatják a kérelmet, ha úgy találják, hogy az igénylés elsődleges célja az, hogy valaki a gyermekének állampolgárságot szerezzen.

A szabályozás 39 - javarészt európai ország - kivételével a világ minden tájára vonatkozik. A magyar állampolgárok egyébként nem vízummal, hanem elektronikus beutazási engedéllyel utazhatnak az Egyesült Államokba.

A CNN szerint nem lesz egyszerű dolga a kérelmeket elbíráló tisztviselőknek, mivel nem kérdezhetnek majd rá közvetlenül, hogy várandós-e az igénylő, és terhességi teszt elvégzésére sem kötelezhetik az érintetteket. Az orvosi kezelési céllal vízumot igénylők azonban hosszas kérdezz-felelekre számíthatnak.

Ez egy szimbolikus intézkedés, még ha nem is túl hatékony a "szülésturizmussal" (birth turism) szemben

- mondta a hírtelevíziónak Sarah Pierce, a Migration Policy Institute politikai elemzője, megemlítve többek között azt is, hogy az ilyen típusú vízumokat akár 10 éves időtartamra is meg lehet szerezni.

Az amerikai kormánynak egyébként hivatalos adata nincs arról, hogy hány gyermek születhet ilyen körülmények között az USÁ-ban, mindössze a járványügyi központ közöl évente adatokat arról, hogy hány külföldi illetőségű anya szül az Egyesült Államokban. Az elmúlt néhány évben évi 10 ezer körül alakult ez a szám.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×