INFORÁDIÓ 
2020. április 9. csütörtök
Erhard

határ

regisztráció

európai unió

parlament

országgyűlés

Új határregisztrációs rendszer jön létre

Új határregisztrációs rendszer jön létre

Infostart / MTI

Számos törvényjavaslatról tárgyalt kedden a Parlament. Köztük volt két új határregisztrációs rendszer kialakításának javaslata is, ezeket uniós követelményként kell létrehozni.

Az Európai Határregisztrációs Rendszer és az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer magyarországi szabályait megteremtő törvényjavaslatot is megtárgyalta kedden az Országgyűlés.

Az előterjesztő, Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára közölte, a törvényjavaslat célja, hogy megalkossa az Európai Határregisztrációs Rendszer, valamint az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer magyarországi működéséhez szükséges jogszabályokat.

Kifejtette: az Európai Határregisztrációs Rendszer segítségével rögzíteni fogják a schengeni térség külső határait átlépő, rövid távú tartózkodás céljából belépésre jogosult harmadik országbeli polgárok be- és kiutazására, valamint beléptetésének megtagadására vonatkozó adatokat.

Az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerről azt mondta, a vízummentességet élvező harmadik országbeli állampolgárok esetében kell majd alkalmazni. Nekik utazásuk előtt online utazási engedélyt kell kérniük, így lehetővé válik előzetes ellenőrzésük - közölte. Szerinte ez a rendszer hozzájárul a belső biztonság javításához, az illegális bevándorlás megelőzéséhez, a közegészségügyi védelemhez és határátlépés idejének lerövidítéshez azzal, hogy a külső határra való megérkezés előtt azonosítja azokat, akik kockázatot jelenthetnek.

A két rendszer 2022-ben kezdi meg működését.

Parlamenti felszólalásában a KDNP és a Jobbik támogatta az előterjesztést. Az MSZP-s Harangozó Tamás úgy értékelte, a szabályozás célja és tartalma - az európai és így a magyar polgárok biztonságának garantálása - konszenzust élvez a parlamentben. A javaslatot támogatják, bár a szervezeti megoldásokkal nem értenek egyet - közölte.

Mesterházy Attila (MSZP) közölte, nemcsak a Fidesz akarja a határokat megvédeni, hanem az MSZP is. A határon az jöjjön át, akinek engedélye van

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018