INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

rakéta

erbil

irak

irán

közel-kelet

Homlokegyenest ellentétes információk terjednek két iraki támadásról

Homlokegyenest ellentétes információk terjednek két iraki támadásról

Infostart / MTI

Rakétatámadás érte az iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot, amelyen az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció különböző nemzetiségű kontingensei teljesítenek szolgálatot, valamint Erbíl várost. De lehet, hogy nem így történt.

Irán 22 rakétával támadta szerda hajnalban az iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot, amelyen az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció különböző nemzetiségű kontingensei teljesítenek szolgálatot, valamint Erbíl várost - közölte az iraki hadsereg. A bázison egyetlen iraki katonának sem esett bántódása - tették hozzá.

A bázist 17 rakétával vették célba, a városban lévő külföldi katonai célpontokat pedig öttel. A bázison becsapódó rakéták közül kettő nem robbant föl - közölték.

Az iraki katonai közlemény nem szól arról, hogy külföldi katonának esett volna bántódása, de az érintett országok közül több közölte, hogy sértetlen minden ott szolgáló katonája.

Az iráni állami tévé azt közölte, hogy

"legalább 80 amerikai terrorista"

meghalt a rakétatámadásban, több amerikai helikopter megsemmisült, és az Irakban lévő erőknek egyetlen rakétát sem sikerült elfogniuk. Az iráni állami tévé idézte a Forradalmi Gárda elitalakulatának egyik magas rangú tisztjét, aki szerint száz amerikai célpontjuk van a térségben arra az esetre, ha az Egyesült Államok megtorolná ezt a támadást. A Kászim Szulejmán iráni tábornok megölése miatti megtorlásuk forgatókönyvei közül az egyik legenyhébbet választották - jelentette ki.

Amerikaiak: az egyik rakéta fel sem robbant, a másik eltévedt

Az iraki Erbílre kilőtt, összesen két iráni ballisztikus rakéta közül az egyik fel sem robbant - jelentette szerdára virradóra a CNN hírtelevízió. A televízió kurd biztonsági tisztekre hivatkozó értesülései szerint az egyik rakéta a kurdisztáni Erbíl nemzetközi repülőtere mellett csapódott be, de nem robbant fel. A másik rakéta pedig Erbíltől mintegy 33 kilométernyire nyugatra csapódott be, és nem okozott sebesüléseket.

A Sky News - Arabíja tévécsatorna azt közölte, az iraki hadsereg egy tisztje meghalt, további öt katonája pedig megsebesült az iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot ért szerda hajnali iráni rakétacsapásban.

A magyar katonákkal minden rendben

Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van - a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult súlyos helyzetet, és kész haladéktalanul végrehajtani bármilyen olyan műveletet, amelyet az Iszlám Állam elleni globális koalíció vezetői szükségesnek tartanak - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, Magyarország közel-keleti érdeke, hogy el lehessen kerülni a jelenlegi helyzet eszkalálódását, még súlyosabb konfliktussá alakulását.

A Bagdadba akkreditált magyar nagykövet jelenleg Magyarországon tartózkodik, mivel a magyar nagykövetség működésének helyet adó brit nagykövetség részéről azt a kérést kapták, hogy ne térjen vissza állomáshelyére.

Tanácskozott az EB, összeülnek az uniós külügyminiszterek

Az Európai Bizottság rendkívüli szerda reggeli tanácskozása után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: a fegyverek használatának azonnal véget kell vetni, és vissza kell térni a megoldást kínáló politikai párbeszédhez. Hangsúlyozta, hogy a kialakult válság nemcsak a régiót érinti, hanem az egész világot.

Von der Leyen a szerda hajnalban Iránban lezuhant ukrán repülőgép katasztrófája okainak kivizsgálását is sürgette, együttérzését kifejezve az áldozatok hozzátartozóinak.

Az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozását pénteken Brüsszelben rendezik, ezen Szijjártó Péter is részt vesz. Aarra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az Európai Uniónak is hozzá kell járulnia a helyzet eszkalálódásának megakadályozásához. A Közel-Kelet és az Európai Unió biztonsága ugyanis szorosan összefügg.

Mindemellett Magyarország folyamatosan képviselteti magát a NATO brüsszeli központjában, ahol nagyköveti szinten tartanak egyeztetéseket, tájékoztatókat a kialakult helyzetről.

Szijjártó Péter aggodalomra okot adó fejleményként említette, hogy minden eddiginél távolabb került az iráni atomalkuként ismert nemzetközi nukleáris megállapodás.

Ideges a tőzsde

Idegesen reagáltak szerda reggel a nemzetközi piacok az amerikai erők által használt két iraki támaszpont ellen végrehajtott iráni rakétacsapásokra, miközben a térségbeli bizonytalanságot élezi, hogy Teherán közelében - egyelőre tisztázatlan körülmények között - lezuhant egy ukrán utasszállító repülőgép.

Röviddel 8 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 65 centtel (0,95 százalékkal) 68,92 dollárra emelkedett.

Eközben drágult az arany is a kockázatos időkben betöltött értékőrző szerepe miatt: unciánkénti jegyzése 1,14 százalékkal (18,05 dollárral) 1592,35 emelkedett. A kereskedés korai szakaszában az arany ára 1610,90 dolláron, 2013 márciusa óta legmagasabb szinten is járt.

Ugyancsak a közel-keleti fejleményeknek tudják be szakértők a bitcoin drágulását. Röviddel 8 óra után a kriptodevizát tavaly november óta legmagasabb szinten, 8340 dolláron jegyezték, ami 3,6 százalékos drágulás keddhez képest. Szerdán valamennyi ázsiai tőzsde mínuszban zárt és elemzők szerint gyengüléssel kezdenek a vezető európai börzék is.

Nyitókép: defencepoint
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018