eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az iraki parlament jóváhagyta a tüntetők által követelt új választási törvényt

Jóváhagyta az iraki parlament kedden az igazságosabb voksolást lehető tévő új választási törvényt, a kormányellenes tüntetők egyik fő követelését, de a továbbra sincs megegyezés másik fő követelésük, az új ügyvivő kormányfő kijelölése kapcsán.

Október 1. óta tömegtüntetések bénítják meg Irakot, a tiltakozók - többségükben fiatalok - az általuk mélységesen korruptnak tartott és az irakiak többségét szegénységben tartó politikai elit távozását követelik. A tüntetéseket kísérő megtorlásokban eddig több mint 450 ember halt meg.

A kedden elfogadott új választási törvény értelmében a szavazásra jogosultak pártlisták helyett egyéni képviselőkre szavazhatnak majd, akik konkrét választókörzetet fognak képviselni a parlamentben a korábbi rendszer helyett, ahol képviselőcsoportok képviseltek egész tartományokat.

Ádel Abdul Mahdi kormányfő novemberben mondott le az utcai tüntetések nyomására, de ügyvezetőként a helyén maradt. Az utódlására az alkotmányban megszabott határidő csütörtökön jár le.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×