INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 14. péntek
Marcell

brexit

nagy-britannia

bevándorlás

Brit és európai uniós zászló egymáson a brit uniós tagság tervezett megszűnését (Brexit) ellenző tiltakozáson a londoni parlamentnél 2019. április 10-én, amikor az Európai Bizottság gyakorlati iránymutatásokat adott ki a tagállamoknak Nagy-Britannia rendezetlen kiválásának esetére.

Itt a magyar brexit: menekülés Angliából

Infostart

A konzervatívok választási sikere után szigorodhatnak a bevándorlási szabályok Nagy-Britanniában, sok ott dolgozó magyar inkább hazatér vagy másik országban folytatja munkáját.

2016. június 23-án eldőlt, Nagy-Britannia a tagországok közül elsőként kilép az Európai Unióból. A brexit egészen biztosa érinteni fogja az Egyesült Királyságban élő európai uniós polgárok, köztük a kint élő magyarokat is. Azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen az Egyesült Királyságban laknak, a brit EU-tagság megszűnése után is maradhatnak az országban, de letelepedett jogi státusért, vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

Csütörtöki adatok szerint meghaladta az 1,5 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak; a magyarok közül 2019 szeptemberéig csaknem 40 ezren kértek tartós letelepedési engedélyt

Az előrehozott választást megnyerő konzervatívok által múlt héten közzétett programjuk szerint száz napon belül törvényt alkotnak az ausztrál típusú pontozásos elbírálási rendszerre épülő bevándorlási törvényről. Ennek alapján a kormány egységes, tehát az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a Brexit után tervezett egyévi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától.

A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják. Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.Előnyben részesülnek majd azok is, akik hazájukban törvénytisztelő magatartást tanúsítottak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) nemrég ismertetett friss becslése szerint a június végéig terjedő egy évben nettó 48 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal érkező külföldi EU-állampolgárok száma. Nagy-Britanniában 2003 óta nem mértek ilyen alacsony éves nettó EU-bevándorlást. A vizsgált időszakban 199 ezren érkeztek letelepedési céllal más EU-országokból, és 151 ezer EU-állampolgár távozott végleg Nagy-Britanniából.

Magyarország nagy-britanniai bevándorlási mérlege a teljes EU-adatsoron belül negatív: ezekből az országokból 37 ezren érkeztek, viszont 42 ezren távoztak Nagy-Britanniából, vagyis az EU8-országok nettó bevándorlási egyenlege mínusz 5 ezer volt a júniussal zárult egy évben.

A Pénzcentrum Angliában élő magyarokat kérdezett, és arról beszéltek, a munkaerőhiány látványos, nem lehet úgy bemenni étterembe, üzletbe, hogy az ember ne egyből egy Gyere hozzánk dolgozni! táblával találja szembe magát. Sokan arról panaszkodnak, hogy szigorodtak a feltételek: egyre több helyen lett elvárás az angol nyelv legalább alapfokú ismerete.

Nagyon sokan mennek haza vagy más országba, az emberek java tájékozatlan, ezért sokan gondolkodtak vagy gondolkodnak a távozáson.

Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018