eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: magyar_mérnöki_kamara

Magyar mérnökök segítik a helyreállítást a földrengés sújtotta Albániában

A lakosság bizalma megrendült saját építőipari szakembereikben, a külföldi mérnökök véleményére adnak és nekik hisznek - írja a körülményekről közleményében a Magyar Mérnöki Kamra.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Richter skála szerinti 6,4 erősségű földrengés rázta meg november 24-én Albánia észak-nyugati, partvidéki részét. A természeti katasztrófa több mint 50 emberéletet követelt, és megközelíthetőleg 2000 sebesültet, illetve 4000 fedél nélkülit hagyott maga után. A fővárosban, Tiranában 1465 épület rongálódott meg, a tengerparti kikötővárosban, Durresben 900.

A fő-, illetve utórengést követően az albán kormány kérésére Magyarország is a földrengés sújtotta övezet lakosságának segítségére sietett - írja közleményében a Magyar Mérnöki Kamara. A Miniszterelnökség és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkérésére

a Magyar Mérnöki Kamara és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 6 fős, statikusokból álló csoportja utazott a helyszínre a durresi és tiranai károk gyors áttekintésére, felmérésére.

Pohl Ákos – az MMK által delegált statikusok egyike –, kiérkezésüket követően megosztotta velünk helyszíni tapasztalataikat.

A magyar mérnökcsapat első napja Durresben telt, ahol néhány kisebb épület és két bankfiók állapotának ellenőrzése mellett részt vettek az övezet felmérését koordináló – az Európai Bizottság égisze alatt működő – Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatósága (European Civil Protection and Humanitarian Aid) tájékoztatóján, ahol a felméréshez szükséges legfontosabb információk hangzottak el.

A szervezet kidolgozott egy helyi viszonyokra szabott értékelési rendszert, amelynek segítségével a munkálatokban résztvevő, jelenleg is ott tartózkodó 80 fős nemzetközi mérnök csoport tagjai egységesen tudják az épületeket értékelni, a károkat felmérni.

A munkát és az értékelést a helyi hatóságoknak és mérnököknek szükséges elvégezniük, a külföldiek – így a magyar csoport is -, „csak” támogatják az ő munkájukat. A mérnökök 3 fős csapatokban dolgoznak, mely minden esetben 2 külföldi és 1 helyi mérnökből áll. Ennek jelentősége nem pusztán az együttműködésben és széleskörű ismeretekben rejlik, hanem az albán lakosság megnyugtatását és bizalmának elnyerését is szolgálja: a lakosság bizalma megrendült saját építőipari szakembereikben, a külföldi mérnökök véleményére adnak és nekik hisznek. Pohl Ákos kiemelte:

„Nagyon fontos, hogy az építési szabályok megfelelőek legyenek és ehhez korrekt ellenőrzés is társuljon. A jelenlegi tragikus helyzet már ezek korábbi hiányának a következménye.”

Az általános műszaki helyzet mellett az emberek lelki állapota jelent még komoly problémát. Sokan elhagyták a környéket, elmentek a városokból és nem mernek visszatérni. Ezért is kiemelten fontos, hogy még karácsony előtt minden épületről eldőljön, lakható-e, vagy sem. Az ünnepekre némi megnyugvást szeretnének nyújtani a lakosság számára.

December 5-től a magyar csapat Tiranában végzi szakértői munkáját. Várhatóan a kiemelt jelentőségű középületek, például kórház felmérése lesz a feladatuk az elkövetkező napokban, egészen december 10-ig.

Az első kamarai mérnökcsapat hazatérése után még két magyar szakértői csoport kiutazása fog megtörténni egy-egy hetes turnusokban.

A december 3-10. között Albániában tartózkodó első magyar mérnök csoport tagjai: Dr. Joó Attila csapatvezető (BME), Karkiss Balázs (MMK), Mahler András (BME), Nagy Róbert (MMK), Nagy Róbert (MMK), Pohl Ákos (MMK), Völgyi István (BME)

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×