eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője egy milánói szavazóhelyiségbe érkezik az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit. Olaszországban az európai parlamenti választásokkal együtt polgármester-választást is tartanak számos településen, valamint Piemontban regionális választást rendeznek.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro

Berlusconi a Néppárt felé tolná Salviniékat

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke az Európai Néppárt (EPP) november 20-án Zágrábban esedékes kongresszusán a Matteo Salvini vezette Liga belépését javasolja - jelentette az Il Giornale olasz jobbközép napilap.

Az újság szerint Silvio Berlusconi következő "politikai missziójának" azt tartja, hogy elindítsa a Liga néppárti csatlakozási "akcióját".

A néppárti FI-hez közel álló, a Berlusconi-család tulajdonában levő Il Giornale úgy tudja, hogy a zágrábi kongresszuson a volt olasz miniszterelnök beszédet tart, amelyben egyrészt Antonio Tajanit, a FI alelnökét, az Európai Parlament volt elnökét jelöli az EPP egyik alelnökének.

Másrészt Silvio Berlusconi "irányt szab" arra, miként fogadják be a néppártiak nagy családjába a Salvini vezette Ligát is".

A Liga és az EPP közti kapcsolatfelvételről korábban az olasz párt több politikusa is beszélt. Matteo Salvini eddig nem nyilatkozott a kérdésről, de "jobbkeze", Giancarlo Giorgetti nem titkolta, hogy előnyösnek tartja az EPP-be való belépés tervét. Ebben Silvio Berlusconi nyújthatna segítséget a Liga vezette jobbközép koalíció tagjaként.

Az Il Giornale kommentárja szerint a Liga - amely májusban megnyerte az olaszországi európai parlamenti (EP-) választásokat - jelenleg a legnagyobb olasz pártnak számít és ereje fokozatosan növekszik, de Európában " a peremre szorulás" fenyegeti. A legnagyobb európai frakcióval való kapcsolat a Liga előtt megnyithatja az európai és nemzetközi politika kapuit, "szalonképessé" téve a külföldön szélsőségesnek ítélt olasz jobboldali erőt.

Silvio Berlusconi elképzelése szerint a Liga a PPE-n belül a "felelősségteljes szuverenisták" csoportjához tartozhatna.

A FI vezetője a Liga néppárti bevezetésével azt is bizonyítaná saját választóinak, hogy nem a jobbközép párt engedett a Salvini-féle jobboldalnak, ellenkezőleg a mérsékelt FI képes "csiszolni" a Ligát.

Az Európai Néppárt számára a Liga megoldást jelenthet az idősödő Silvio Berlusconi vezette és egyre gyengülő (az olaszországi felmérésekben jóval 10 százalék alá süllyedt) FI mandátumainak pótlására.

A Liga az EP-ben jelenleg 29 képviselővel bír az Identitás és Demokrácia nevű pártcsoport tagjaként, amely a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) utódja.

Az újság megjegyezte, hogy Berlusconi nem könnyű feladatot vállal: az EPP-kongresszuson jelen lesz a Matteo Salvini által többször erősen bírált Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, az Európai Bizottság leköszönő elnöke Jean-Claude Juncker, valamint az új bizottsági elnök Ursula von der Leyen, akinek megválasztására a Liga nemmel szavazott.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×