eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Schöpflin György EP-képviselő méltatja Széll Tamás séfet, akinek átadta az Európai Polgár Díjat a budapesti Európa Ponton 2017. szeptember 15-én. Széll Tamás az idei Bocuse dOr szakácsverseny világdöntőjének negyedik helyén végzett.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Schöpflin György: fogadni mernék rá, hogy nem szavazzák meg az új Európai Bizottságot

Nem tartja valószínűnek a korábbi EP-képviselő, hogy az Ursula von der Leyen vezette bizottság december elején hivatalba tud lépni; az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában azt mondta: ha az Európai Parlament nem szavazza meg az új bizottságot, alkotmányos válság lesz.

Van körülbelül 150 olyan képviselő az Európai Parlamentben, akiknek nem áll érdekükben a parlament működtetése, mindent leszavaznak, zavarnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában Schöpflin György korábbi EP-képviselő, aki szerint ez a magatartás "öngól".

"Aztán ott van a biztosjelöltek meghallgatása, láttuk, ahogy jogilag szerintem elfogadhatatlan alapon kigolyózták a biztosjelölteket, köztük Trócsányi Lászlót, valamint a román és a francia aspiránst. Utóbbinak talán túl nagy volt a portfóliója és a kicsit gyanús ügye" - vélekedett Schöpflin György.

Úgy véli,

az informális szabályokat az EP-ben visszamenőlegesen változtatgatják, ami szembemegy a demokráciával;

ha valaki elkövet valamit, akkor ha abban a pillanatban nem büntethető, ezért később se lehessen felelősségre vonni - hangsúlyozta Fidesz korábbi brüsszeli politikusa.

Szerinte olyan idők járnak most, amikor ha büntetőjogilag nem, politikailag akkor is bárkit felelősséggre lehet vonni, "a baloldal megváltoztatta a szabályokat".

Felidézte azt is: már nem először halasztották el az új Európai Bizottság megválasztását.

"Nem lehet tudni, de én több száz, akár ezer forintban is fogadnék arra, hogy ez az Európai Parlament nem fogja megszavazni az új Európai Bizottságot. Ha nem szavazza meg, akkor

alkotmányos válság lesz,

aztán nem tudjuk, de bármi lehet" - mutatott rá. Szerinte a decemberből - amikor a jelenlegi menetrend szerint a bizottságnak meg kellene alakulnia - inkább január lesz, januárból pedig február, mindezek mögött pedig ott van a brexit, ami "mindenkit nagyon zavar".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×