INFORÁDIÓ 
2019. október 17. csütörtök
Hedvig

románia

kormányválság

bizalmatlansági szavazás

Bukarest, 2019. június 18. Viorica Dancila román szociáldemokrata (PSD) miniszterelnököt (k) veszik körül a kabinet tagjai a parlamentben, miután a törvényhozás elutasította a kormány ellen a jobbközép ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt Bukarestben 2019. június 18-án. Az ellenzék szerint a PSD-nek és liberális koalíciós partnerének, az ALDE-nak az igazságszolgáltatás függetlensége ellen elkövetett „merényletek” miatt kell távoznia a hatalomból. MTI/EPA/Robert Ghement

Belebukhat a mai napba a román kormány

Infostart / MTI

A kétkamarás román parlament együttes ülésen szavaz a Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról.

Az ülésen először felolvassák a bizalmatlansági indítvány szövegét, ezt követően többórás vita következik, amelyen Viorica Dancila miniszterelnök és a parlamenti pártok szónokai kapnak szót, frakciójuk súlyával arányos időkeretben. A procedúrát a 465 képviselő és szenátor voksolása zárja.

A bizalmatlansági indítvány akkor eredményezi a kormány bukását, ha - a jelenlévők számától függetlenül - a törvényhozók több mint 50 százaléka, vagyis legalább 233 képviselő és szenátor megszavazza.

Az ellenék által múlt kedden beterjesztett bizalmatlansági indítványt 237 képviselő és szenátor írta alá. Ha a parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt, az államfőnek kell majd - a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetést követően - új miniszterelnök-jelöltet megbíznia kormányalakítással.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018