eur:
393.8
usd:
369.06
bux:
65831.85
2024. április 23. kedd Béla
Szavazók a Szászország tartományban rendezett törvényhozási (Landtag-) választáson Drezdában 2019. szeptember 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Az AfD feladja a leckét mindkét kormányzó pártnak

A Német Szociáldemokrata Pártnak (SDP), valamint a német és a bajor keresztény pártnak is át kell gondolnia, hogy miért pártolnak át egyre nagyobb mértékben a választók az Alternatíva Németországhoz (AfD) – jegyezte meg az InfoRádió németországi tudósítója a németországi Brandenburgban és Szászországban tartott tartományi törvényhozási választással összefüggésben.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) lett a vasárnapi brandenburgi és szászországi törvényhozási választás legfőbb győztese, miután mindkét tartományban a második helyen végeztek, utóbbi régióban 27, míg előbbiben 23 százalékkal – ismertette Vincze András, az InfoRádió németországi tudósítója.

Bár mindkét tartományban az eddig kormányzó két egykori tömegpárt, Szászországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU), Brandenburgban pedig az SPD tarthatja meg a kormányrudat, legfeljebb koalíciós partnerekkel együttműködve, miután mindkét tartományban

óriási szavazatveszteséget szenvedtek el,

ami elmondható az egykori NDK állampártjából kinőtt Die Linkére (Baloldal) is. Csak a zöldeknek sikerült némileg növelniük a támogatottságukat – tette hozzá Vincze András.

Kuriózum viszont, jegyezte meg az InfoRádió tudósítója, hogy ismét bejutott a potsdami Landtagba a kizárólag ebben a tartományban működő Szabad Választók (FW) egyesült polgári mozgalma, amelynek az élén a magyar állampolgársággal is rendelkező Vida Péter jogász áll.

Noha, mind Brandenburgban, mind Szászországban a jelenleg kormányzó két párt eddigi miniszterelnöke tarthatja meg a kormányrudat – ismételte meg Vincze András –, a 2021-es szövetségi választásokkal kapcsolatban a nagykoalíciónak, amely az SDP-ből és a CDU/CSU-ból áll, igencsak át kell gondolnia, hogy hogyan tovább. Annak ellenére, hogy az Angela Merkel kancellár vezetése alatt álló koalíció a széteséstől még nem kell tartson, hiszen mind a kereszténytábor politikusai, mind pedig a szociáldemokraták

pontosan tudják, hogy egy országos szintű előre hozott választás alkalmával alighanem ugyanúgy járnának, mint a vasárnapi napon

helyi szinten Brandenburgban és Szászországban tartott voksolások során. Jelesül hogy a fennállásuk óta a leggyengébb eredményt érték el. Valószínűleg erre fog utalni az október végén esedékes, idei utolsó tartományi választás kimenetele is Türingiában.

Vincze András végezetül megjegyezte, bár az AfD sikerei egyelőre elsősorban a keleti régiókra tehetők, azonban már a nyugati tartományokban is mutatkoznak jelei, így várhatóan a szociáldemokratáknak és a két kereszténypártnak is át kell gondolnia, hogy melyek azok az okok, amelyek a választópolgárokat egyre nagyobb mértékben az AfD zászlaja alá hívják, egy lassú politikai erjedést okozva Németországban, annak ellenére, hogy a nagy pártok, mint az SDP, a CDU/CSU, vagy akár a baloldali Zöldek egyelőre azt hangoztatják, hogy kormányszinten semmiképpen sem akarnak együttműködni az Alternatíva Németországnak csoportosulással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Az Európai Unió ellenálló képességét a Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború átvészelésében, és a gazdasági válság megelőzését olyan stratégiai politikáknak köszönhetjük, mint a SURE, a NextGenerationEU és a REPowerEU. E sikerek ellenére a válságok és más globális tendenciák hatással voltak Európa versenyképességére, amelyet most egy reformcsomaggal kell orvosolni – mondta el az Európai Parlamentben kedden tartott beszédében Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács 2024. április 17-18-i rendkívüli ülésének következtetéseiről beszélve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×