eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője, Ali Rabiei kormányszóvivő és Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes (b-j) sajtóértekezletet tart Teheránban 2019. július 7-én. Hivatalos bejelentés szerint Irán megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását, és hatvan nap múlva újabb kötelezettségvállalásait vonja vissza, amennyiben az atomalku többi tagja nem tesz lépéseket a Teheránt sújtó amerikai szankciókkal szemben.
Nyitókép: MTI/AP/Ibrahim Norúzi

Irán újabb ultimátumot ad

Irán megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes az al-Majadín televízió jelentése szerint.

A hivatalos bejelentés szerint Teherán néhány óra múlva megkezdi a 3,67 százalékosnál magasabb szinten dúsított urán előállítását. Ezzel Irán megsérti az atomprogramjáról négy évvel ezelőtt megkötött nemzetközi megállapodást.

Aragcsi kijelentette, hogy Teherán azért szánta el magát erre a lépésre, mert az európai partnerek nem tettek eleget vállalt kötelezettségeiknek.

Előző nap egy a neve elhallgatását kérő iráni tisztségviselő azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy a vasárnapi fő bejelentés az lesz, hogy a megállapodásban rögzített 3,67 százalékról 5 százalékra növelik az urán dúsításának szintjét.

Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője az vasárnapi sajtótájékoztatón közölte, hogy az iráni atomlétesítményeik készek állnak arra, hogy bármilyen mennyiségű és bármilyen szinten dúsított uránt állítsanak elő, minden csak a kapott utasítások függvénye.

A vasárnapi sajtótájékoztatón magas rangú iráni vezetők közölték, hogy

Irán hatvan nap múlva újabb kötelezettségvállalásait vonja vissza, ha a többi aláíró fél nem intézkedik, hogy megvédje Teheránt az amerikai szankcióktól, de nyitva hagyja az ajtót a diplomáciai tárgyalások előtt.

Aragcsi emlékeztetett, hogy országa a szerződés megtartását támogatja, és hangsúlyozta, hogy a kötelezettségvállalásai csökkentésére május óta tett intézkedések visszafordíthatók, ha kielégítik az igényeit. Ez utóbbiak elsősorban az iráni kőolajexport lehetőségének biztosítására vonatkozik az amerikai szankciók kivédésével.

Aragcsi arra nem tért ki, Irán várhatóan milyen kötelezettségvállalásait vonja vissza szeptemberben. Ezt majd megfelelő időben bejelentik - tette hozzá.

Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) és Németország alkotta hatok csoportja 2015-ben jutott megállapodásra, amelynek értelmében az iráni atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldják a Teherán ellen elrendelt szankciókat. Az iráni atomprogram körül 2018 tavaszán újultak ki ismét a feszültségek, amikor Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta az atomalkut és újból az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat rendelt el.

A megállapodás előtt Irán 20 százalékosra dúsított uránt állított elő fűtőanyagként a teheráni reaktor számára, a dél-iráni orosz építésű busehri erőmű számára pedig 5 százalékban dúsított uránt.

"A szükségletek szerint fogunk uránt dúsítani. most éppen nincsen szükségünk dúsított uránra a teheráni reaktorhoz" - közölte a sajtótájékoztatón Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia-szervezet szóvivője.

Az ENSZ-nek az atomsorompó-szerződés betartásán őrködő szakosított szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vasárnap bejelentette, hogy az ellenőrei azonnal jelentést tesznek a bécsi vezetőségnek, "mihelyst ellenőrizték a bejelentett fejleményt".

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×