INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

irán

urándúsítás

külföld

Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője, Ali Rabiei kormányszóvivő és Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes (b-j) sajtóértekezletet tart Teheránban 2019. július 7-én. Hivatalos bejelentés szerint Irán megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását, és hatvan nap múlva újabb kötelezettségvállalásait vonja vissza, amennyiben az atomalku többi tagja nem tesz lépéseket a Teheránt sújtó amerikai szankciókkal szemben.

Irán újabb ultimátumot ad

Infostart / MTI

Irán megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes az al-Majadín televízió jelentése szerint.

A hivatalos bejelentés szerint Teherán néhány óra múlva megkezdi a 3,67 százalékosnál magasabb szinten dúsított urán előállítását. Ezzel Irán megsérti az atomprogramjáról négy évvel ezelőtt megkötött nemzetközi megállapodást.

Aragcsi kijelentette, hogy Teherán azért szánta el magát erre a lépésre, mert az európai partnerek nem tettek eleget vállalt kötelezettségeiknek.

Előző nap egy a neve elhallgatását kérő iráni tisztségviselő azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy a vasárnapi fő bejelentés az lesz, hogy a megállapodásban rögzített 3,67 százalékról 5 százalékra növelik az urán dúsításának szintjét.

Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője az vasárnapi sajtótájékoztatón közölte, hogy az iráni atomlétesítményeik készek állnak arra, hogy bármilyen mennyiségű és bármilyen szinten dúsított uránt állítsanak elő, minden csak a kapott utasítások függvénye.

A vasárnapi sajtótájékoztatón magas rangú iráni vezetők közölték, hogy

Irán hatvan nap múlva újabb kötelezettségvállalásait vonja vissza, ha a többi aláíró fél nem intézkedik, hogy megvédje Teheránt az amerikai szankcióktól, de nyitva hagyja az ajtót a diplomáciai tárgyalások előtt.

Aragcsi emlékeztetett, hogy országa a szerződés megtartását támogatja, és hangsúlyozta, hogy a kötelezettségvállalásai csökkentésére május óta tett intézkedések visszafordíthatók, ha kielégítik az igényeit. Ez utóbbiak elsősorban az iráni kőolajexport lehetőségének biztosítására vonatkozik az amerikai szankciók kivédésével.

Aragcsi arra nem tért ki, Irán várhatóan milyen kötelezettségvállalásait vonja vissza szeptemberben. Ezt majd megfelelő időben bejelentik - tette hozzá.

Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) és Németország alkotta hatok csoportja 2015-ben jutott megállapodásra, amelynek értelmében az iráni atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldják a Teherán ellen elrendelt szankciókat. Az iráni atomprogram körül 2018 tavaszán újultak ki ismét a feszültségek, amikor Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta az atomalkut és újból az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat rendelt el.

A megállapodás előtt Irán 20 százalékosra dúsított uránt állított elő fűtőanyagként a teheráni reaktor számára, a dél-iráni orosz építésű busehri erőmű számára pedig 5 százalékban dúsított uránt.

"A szükségletek szerint fogunk uránt dúsítani. most éppen nincsen szükségünk dúsított uránra a teheráni reaktorhoz" - közölte a sajtótájékoztatón Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia-szervezet szóvivője.

Az ENSZ-nek az atomsorompó-szerződés betartásán őrködő szakosított szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vasárnap bejelentette, hogy az ellenőrei azonnal jelentést tesznek a bécsi vezetőségnek, "mihelyst ellenőrizték a bejelentett fejleményt".

Nyitókép: MTI/AP/Ibrahim Norúzi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018