eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kikapott Ciprasz pártja

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő lemondását és előrehozott választások kiírását sürgette vasárnap Kiriákosz Micotákisz ellenzéki vezető, miután pártja, a konzervatív Új Demokrácia (ND) nyerte az európai parlamenti (EP-) választást az EP által közölt előrejelzések szerint.

"Nyilvánvaló, hogy a görög nép megvonta a bizalmát ettől a kormánytól. A miniszterelnöknek vállalnia kell a felelősséget. Le kell mondania, és az országban a lehető leghamarabb új választásokat kell tartani" - fogalmazott Micotákisz.

A jelenlegi menetrend szerint Görögországban októberben tartanak parlamenti választásokat.

Az EP által közölt előrejelzések szerint az Új Demokrácia a szavazatok mintegy 34 százalékát szerezte meg az EP-választáson. Ciprasz pártja, a baloldali Sziriza a voksok körülbelül 27 százalékával a második helyen áll. A Mozgalom a Változásért (KINAL) balközép politikai szövetség a szavazatok 8 százalékát, a Görögország Kommunista Pártja (KKE) és az Arany Hajnal nevű radikális jobboldali párt a voksok 6-6 százalékát, a radikális jobboldali Görög Megoldás és a baloldali MeRA25 nevű párt a szavazatok 3,5-3,5 százalékát szerezte meg.

A Független Görögök (ANEL), a Centrista Unió és a To Potámi (A folyó) nevű centrista nevű pártok a voksok 1,5-1,5 százalékát tudhatták magukénak. A szavazatok 7,5 százalékát egyéb pártok gyűjtötték be.

Görögország 21 képviselőt küld az EP-be. Az EP becslései szerint közülük nyolcan az Európai Néppárt, heten az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoportot fogják erősíteni az EP-ben. Ketten a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége az Európai Parlamentben képviselőcsoportban foglalnak helyet, további ketten független képviselők, és ketten olyan újonnan megválasztott képviselők, akik a leköszönő EP egyik képviselőcsoportjához sem tartoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×