eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház 2019. április 15-én. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak. Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Nagy veszélyek fenyegetik a Notre-ame-ot

A párizsi Notre-Dame gerendázatának fából történő újjáépítése lesz "valószínűleg a jó megoldás" - mondta egy nyilvános meghallgatáson Pascal Prunet, a székesegyház restaurálásával megbízott, történelmi műemlékekkel foglalkozó építészek egyike, aki emellett több veszélyre is felhívta a figyelmet.

"A fa felhasználása valószínűleg a jó megoldás, egyebek mellett a rugalmassága miatt. Fát találni nem gond. Elsődlegesen minden arra enged következtetni, hogy fából újjáépíthető a gerendázat" - mondta az építész, aki örömmel szólt arról, hogy sikerült "tökéletes ismereteket" megőrizni az április 15-én leégett födémszerkezetről.

Más építészek szerint a fából történő újjáépítés túl sok ideig tartana, hogy nehéz tölgyfát találni és sokáig tart a kiszárítása, és hogy ez a választás erdőirtáshoz vezetne.

Az acél vagy a beton praktikusabb lenne - érveltek.

Sürgős problémák

Pascal Prunet, aki Philippe Villeneuve főépítész közeli munkatársai közé tartozik és aki a főépítészt képviselte a szenátusbeli meghallgatáson, felhívta a figyelmet az olyan sürgős problémákra, mint "a lángok, az ütések és a víz miatt deformálódott kövek, amelyek egyesek szerint 1170-ből származnak".

Az építész emlékeztetett arra, hogy

a kövek nehezednek: az idők során néha tetemesen nő a súlyuk és a külső rétegük is átalakul.

"Nagy mennyiségű követ kell találni, és gyorsan támaszköveket kell keresni" - tette hozzá az építész, aki a Párizsi-medencében található kőbányák újbóli megnyitását javasolta, mondván, "minél közelebb, annál jobb".

Az átlagosan 15 méter fesztávolságú, 50 centiméter széles boltívek szintén bonyolult megközelítést igényelnek. "A boltozat legkisebb megbillenése a leomlásukhoz vezethet" - mondta, hozzátéve: ennek a törékenységnek köszönheti a Notre-Dame a kecsességét.

A leszerelt magas üvegablakokkal kapcsolatban az építész örömmel jegyezte meg, hogy a többségük nem sérült meg, bár restaurálásra szorul.

További nehézséget okoznak az erősen gyúlékony ólomrészecskék, amelyek veszélyt jelentenek a munkások egészségére.

"Az ólomnak a tűz során történt lebomlása maga is elősegíthette a tüzet" - jegyezte meg.

Az épület stabilizálásának időszaka hetekig, sőt hónapokig eltarthat. Csak ezután következik az állapotfelmérés időszaka, amikor fel lehet menni a boltívekre.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×