eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Trump: Phenjan az újabb rakétakísérleteivel nem élt vissza a bizalommal

Donald Trump amerikai elnök nem tartja a bizalommal való visszaélésnek azt, hogy Észak-Korea az elmúlt napokban újabb kísérleteket hajtott végre rövid hatótávolságú rakétákkal.

Trump a Politico című lapban pénteken megjelent interjúban beszélt erről. Kisebbítette az újabb észak-koreai rakétakilövéseket jelentőségét, "nagyon normális dolgoknak" nevezve őket.

"Ezek (a rakéták) rövid hatótávolságúak, és én egyáltalán nem tartom ezt a bizalommal való visszaélésnek. Tudják, hogy egy bizonyos ponton annak tekinthetem, de jelen pillanatban nem" - mondta Trump.

"Folytatódik a kapcsolattartás (az két ország között). Tudom, hogy tárgyalni akarnak, beszélnek tárgyalásokról. Nem hiszem azonban, hogy ők készek a tárgyalásokra" - tette a hozzá az amerikai elnök, aki az elmúlt hónapokban kétszer is tárgyalt Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, de nem sikerült nyélbe ütnie vele megállapodást a Koreai-félsziget atommentesítéséről.

Észak-Korea csütörtökön két rövid hatótávolságú rakétát indított egy északnyugati bázisról a Japán-tenger felé. A rakéták először átrepültek több észak-koreai tartomány felett, mielőtt kiértek a Japán-tenger fölé, majd a vízbe csapódtak. A dél-koreai hadsereg mérése szerint 270, illetve 420 kilométert repültek, és 50 kilométeres magasságot értek el. Szakértők azt gyanítják, hogy Phenjan olyan új rakétákat próbált ki, amelyek kifejlesztését határozatban megtiltotta neki az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Kevesebb mint hét leforgása alatt ez volt a második észak-koreai rakétakísérlet.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×