INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

szuhoj

repülés

légi katasztrófa

Az orosz Nyomozó Bizottság által közreadott, videofelvételről készített képen a bizottság munkatársa a kiégett roncsnál dolgozik a moszkvai Seremetyevói repülőtéren 2019. május 6-án, miután az előző nap az Aeroflot orosz légitársaság Szuhoj SSJ-100-as típusú utasszállító repülőgépe kényszerleszállást hajtott végre, majd kigyulladt. A fedélzeten tartózkodó hetvennyolc ember közül negyvenegyen életüket vesztették, ketten súlyosan megsérültek.

Döbbenetes belső videó a kigyulladt orosz repülőből

Infostart

Hónapok óta küzd problémákkal a Szuhoj a Superjetek ügyében - hibás alkatrészekről és rossz alkatrészellátásról szólnak a hírek. Közben újabb felvétel került elő a kényszerleszállás után kigyulladt gép belsejéből.

Május 5-én leszállás során kigyulladt az Aeroflot egyik Szuhoj Superjet regionális utasszállítója a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren, a jelenlegi információk szerint 41 ember halálát okozva.

A Murmanszkba induló Superjet röviddel a felszállást követően kényszerült visszafordulni, mivel - a rendelkezésre álló értesülések szerint - a repülőgép elektromos rendszerei egy villámcsapás következtében meghibásodtak.

Az SSJ-100-as repülőgép 78 főnyi utassal és személyzettel a fedélzetén hajtott végre kényszerleszállást a seremetyjevói repülőtéren. Ez csak második megközelítésre sikerült, a gép nagy sebességgel ért földet, kétszer visszapattant a kifutópályáról. A fő futóművek a durva földet érés miatt valószínűleg kiszakadtak a helyükről, és ezért a hajtóművek nagy erővel a betonnak ütköztek, majd a kiömlő kerozin miatt hatalmas tűz keletkezett.

A szerencsétlenséget 37-en élték túl, közülük 33-an utasok, négyen pedig a személyzet tagjai.

Problémák az alkatrészellátással

Az aerotech.hu azt írta, hogy a szerencsétlenül járt, 2017-ben épült gép aznap már három járatot teljesített, problémamentesen.

Az Aeroflot állományában lévő Superjeteknek az éven ez már a harmadik, technikai okok miatt bekövetkezett kényszerleszállása volt. Ez a szakértők szerint egyébként nem egy kiugróan magas szám.

Annál több a probléma az alkatrészellátással, ami miatt a nyugati típusokhoz képest sokkal többet vesztegelnek a földön a Szuhoj gépei. A világ különböző pontjain üzemelő

Superjetek napi átlagban csak 4 órát képesek a levegőben tölteni, szemben a légitársaságok által már elfogadhatónak tartott 9 órával, vagy a nagyon jó értéknek számító 10-11, esetleg a fapadosoknál előforduló akár 13 órával is.

A gépek minőségével is gondok vannak. Pár hónapja derült ki például, hogy nem megfelelő minőségű titán alkatrészek kerültek beépítésre az eddig legyártott Szuhoj utasszállítók körülbelül negyedébe. Emiatt az Aeroflot is kénytelen volt átvizsgálni flottáját, hogy nem keletkeztek-e már mikro repedések a gépek futóműveinek, hajtóműtartó pilonjainak, illetve a féklapok rögzítési pontjainak titán elemein.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018