eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Aggodalmak miatt esett a kőolaj ára

Az év első kereskedelmi napján csökkent a kőolaj világpiaci ára.

A kínai gazdaság lassulása miatt csökkent a kőolaj világpiaci ára – közölte az InfoRádióval Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Mint kifejtette: a napokban jelent meg a decemberi kínai PMI adat, ami évek óta az egyik leggyengébb szám volt, 49,4 pont, ami azt jelenti, hogy Kínában 2019-ben jó eséllyel lassul a gazdasági aktivitás, és ez kihat a kőolajkeresletre is. A csökkenő kereslet okozta aggodalmak miatt esett a kőolaj ára.

A szakértő hangsúlyozta: a kínai statisztikai adatok átláthatatlanok, nem lehet pontosan tudni, hogy milyen gazdasági folyamatok vannak az országban, de amilyen adatokat látunk, azok mind egyértelműen azt mutatják, hogy a kínai gazdaság elsősorban a vámháború és a nagyon magas eladósodottság miatt lassult az elmúlt időszakban.

Pletser Tamás hozzátette: a lassulás kihathat a kőolaj-kereskedelmere, mivel Kína mára a legnagyobb kőolaj importőr állammá vált a világban, és az elmúlt 15 év kőolaj fogyasztásának több mint a fele ebből az országból származott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×