eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Brüsszel, 2018. március 23.Theresa May brit miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésének végén Brüsszelben 2018. március 23-án hajnalban. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: JULIEN WARNAND

Fóris György: Theresa May bukása a kilépés előtt bekövetkezhet

Az uniós állam- és kormányfők, valamint a brit kormány közötti múlt vasárnapi megállapodással nem ért véget a Brexit. A Bruxinfo brüsszeli irodaigazgatója az InfoRádiónak azt mondta: a londoni parlament december elején még belebuktathatja ebbe a brit miniszterelnököt.

Van egy brit szempontból alapvetőnek tűnő elvárás: az ír kérdés rendezése. Márpedig most úgy néz ki, Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból fájdalmas lehet Írország és Észak-Írország számára. Mint Fóris György, a Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója az InfoRádiónak elmondta,

ha rendezetlenül maradna az 500 kilométeres északír-ír határ, az világviszonylatban is virágzó csempészútvonalakat generálna a térségben.

"Theresa May ezt az ellentmondást két év alatt nem tudta megoldani, belülről nagy volt a nyomás, hogy szakítson meg minden kapcsolatot az EU-s piaccal, az írek pedig azt kérték, hogy biztosítsa a határ átjárhatóságát, ez a kettő nyilvánvalóan üti egymást" - tette világossá Fóris György.

Hogy túlélheti-e a May-kormány a kilépést, arról Fóris úgy gondolja, a számítások szerint a kormányfő csak bukhat, ugyanis többségben maradhat a megegyezés nélküli kilépés. "Az tűnik valószínűbbnek, hogy ezt a megállapodást megszavazzák, majd nem sokkal erre rá a kormányban bizalmi szavazáson megbukik a kormányfő.

Hogy utána mi történik, egy új összetételű kormány, új választás, második népszavazás, ezek még nyitott kérdések"

- vélekedett Fóris György.

A témáról bővebben a Brüsszeli hét című műsorban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×