INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

brexit

theresa may

írország

Brüsszel, 2018. március 23.Theresa May brit miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésének végén Brüsszelben 2018. március 23-án hajnalban. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Fóris György: Theresa May bukása a kilépés előtt bekövetkezhet

Az uniós állam- és kormányfők, valamint a brit kormány közötti múlt vasárnapi megállapodással nem ért véget a Brexit. A Bruxinfo brüsszeli irodaigazgatója az InfoRádiónak azt mondta: a londoni parlament december elején még belebuktathatja ebbe a brit miniszterelnököt.

Van egy brit szempontból alapvetőnek tűnő elvárás: az ír kérdés rendezése. Márpedig most úgy néz ki, Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból fájdalmas lehet Írország és Észak-Írország számára. Mint Fóris György, a Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója az InfoRádiónak elmondta,

ha rendezetlenül maradna az 500 kilométeres északír-ír határ, az világviszonylatban is virágzó csempészútvonalakat generálna a térségben.

"Theresa May ezt az ellentmondást két év alatt nem tudta megoldani, belülről nagy volt a nyomás, hogy szakítson meg minden kapcsolatot az EU-s piaccal, az írek pedig azt kérték, hogy biztosítsa a határ átjárhatóságát, ez a kettő nyilvánvalóan üti egymást" - tette világossá Fóris György.

Hogy túlélheti-e a May-kormány a kilépést, arról Fóris úgy gondolja, a számítások szerint a kormányfő csak bukhat, ugyanis többségben maradhat a megegyezés nélküli kilépés. "Az tűnik valószínűbbnek, hogy ezt a megállapodást megszavazzák, majd nem sokkal erre rá a kormányban bizalmi szavazáson megbukik a kormányfő.

Hogy utána mi történik, egy új összetételű kormány, új választás, második népszavazás, ezek még nyitott kérdések"

- vélekedett Fóris György.

A témáról bővebben a Brüsszeli hét című műsorban.

Nyitókép: JULIEN WARNAND

Kapcsolódó hang

Brexit - nincs még vége
 


A címlapról ajánljuk

Nagy tűz a II. kerületben

Kigyulladt egy társasház a II. kerületben - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018