eur:
393.42
usd:
367.75
bux:
66361.7
2024. április 24. szerda György
Theresa May brit miniszterelnök érkezik az uniós tagországok vezetőinek brüsszeli csúcsértekezletére 2018. november 25-én. A rendkívüli ülésen a 27 bennmaradó tagállam képviselői aláírták a megállapodást a távozó Nagy-Britanniával a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról.
Nyitókép: MTI/AP/Yves Herman

Brit sajtó: nehéz lesz eladni a brexit-alkut a parlamentnek

Nem lesz könnyű dolga Theresa Maynek, ebben az egyben szinte az összes brit lap egyetért a vasárnapi, történelmi EU-csúcs után, amelyen szentesítették Nagy-Britannia kilépését a klubból. A brit kormányfő masszív kampányra készül, hogy átvigye az alkut a parlamenten és megőrizze a hatalmát.

A brit lapok címlapján hétfő reggel értelemszerűen a brexit volt a fő téma. A korábbi fenyegetések ellenére az Európai Unió fennmaradó 27 tagállama alig egy óra alatt rábólintott a Nagy-Britannia kilépését szabályozó alkura és a jövőbeli kapcsolatokról szóló, nem kötelező érvényű politikai nyilatkozatra.

Így a labda most ismét brit térfélen pattog, és továbbra is az a kérdés:

elfogadja-e a brit parlament ezt a kompromisszumot vagy ha nem, akkor milyen, akár kaotikus eseménysorozat következhet.

Vasárnap európai vezetők sora ismételgette, hogy tragikusnak tartják a britek kilépését, de a mostani alku minden alkuk legjobbika. Másikra már nem lehet számítani – adta értésre a BBC-ben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője.

Theresa May miniszterelnök számára tehát most jön a neheze, el kell adni a megállapodást a brit közvéleménynek és ezzel megdolgozni az arra hallgató brit parlamentet, amelyben jelenleg jobbról és balról is a szkeptikusok koalíciója tűnik erősebbnek.

Ha ők leszavazzák a brexit-alkut, többféle forgatókönyv valósulhat meg.

  1. Az egyik az, hogy May megpróbál újra tárgyalni Brüsszellel, csakhogy erre már határozott nemet kapott.
  2. A másik az, hogy megbukik a kormánya és hatalomra kerül az ellenzéki Munkáspárt.

A Labour eddig lebegtette, hogy mire készül – vezetője, Jeremy Corbyn például nem fordítaná vissza a brexit kerekét, de a tagság nagy része igen. Ha kénytelen lesz az ő szavukra hallgatni, akkor esetleg újabb népszavazás jöhet, amely egyszer és mindenkorra eldöntheti, hogy Nagy-Britannia kilép-e vagy sem.

Továbbra is fenyeget viszont a kaotikus kilépés – az alku nélküli brexit – a brit belpolitikai fejlemények függvényében.

Nem csoda, hogy így a legtöbb brit lap egy dologban ért egyet: Theresa Maynek most lesz igazán nehéz dolga. A Financial Times parlamenti csatáról ír a decemberi voks előtt és arról, hogy a miniszterelnök kéthetes kampányba kezd, hogy belátásra bírja a képviselőket.

A Metro szerint Theresa May azzal is fokozza a nyomást, hogy azt mondja: a képviselőknek "kötelességük" a megállapodás támogatása.

A konzervatív Telegraph szerint pedig a kormányfő televíziós vitára hívja majd ki az ellenzék vezérét, ami politikai aknamező lehet a brexit ellen nem nagyon ágáló Jeremy Corbynnak. A lap azt is tudni véli, hogy Theresa May megfenyegeti a brexit-párti választókerületek konzervatív képviselőit: elveszíthetik a parlamenti helyüket, ha nem szavaznak vele.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×