eur:
392.77
usd:
366.59
bux:
66769.81
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Megszüntetné a születés jogán járó állampolgárságot az amerikai elnök

Donald Trump egy hírportálnak azt mondta, hogy tanácsadóival már a megvalósítás részleteinek kidolgozásán munkálkodnak.

Az amerikai elnök az Axios hírportálnak adott interjújában azt mondta, a várható elnöki rendelet értelmében az illegális bevándorló és nem amerikai állampolgár szülőktől az Egyesült Államok területén világra jött gyermekek nem kaphatnak állampolgárságot.

"Mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahová valaki belép, gyereke születik és a baba az elkövetkező 85 évben az Egyesült Államok állampolgára, annak minden előnyével együtt"

- fogalmazott Trump az interjúban. Hozzátette: "Ez nevetséges. Ennek véget kell vetni". Donald Trump ugyanakkor arról nem ejtett szót, hogy mikor írná alá ezt az elnöki rendeletet.

A Politico című lap megjegyezte, hogy az elnök információi pontatlanok, mert a világban mintegy 30 olyan ország van, ahol automatikusan jár a születés alapján az állampolgárság.

Az amerikai sajtóban megszólaltatott elemzők emlékeztettek arra:

a születés jogán járó állampolgárságot az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítése teszi lehetővé, ennek a gyakorlatnak a megszüntetése tehát alkotmányellenes lenne.

Donald Trump már régóta ígérte ezt a lépést. A politikus lényegében azoknak az érvelését tette magáévá, akik szerint az alkotmánykiegészítés nem vonatkozik azokra, akik nem jogszerűen, vagy csak átmeneti időre szóló vízummal tartózkodnak az országban.

A Politico című lap két jogászprofesszort is megkérdezett az elnök tervéről. Egyikük, a texasi Josh Blackman az amerikai legfelsőbb bíróság 1898-ban hozott döntésére hivatkozott, amely két kínai állampolgár Egyesült Államokban született gyermekéről mondta ki, hogy amerikai állampolgár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×