eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lemondott a görög külügyminiszter

Élénk szóváltásba keveredett Pánosz Kamménosz görög védelmi miniszterrel a kormányülésen a Görögország és szomszédja, Macedónia közötti névvita rendezéséről kötött egyezménnyel kapcsolatosan. A miniszterelnök úgy döntött, maga vállalja a külügyi tárcát

Helyi médiumok szerint Kociász úgy érzi, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nem biztosította őt kellőképpen támogatásáról Kamménosszal szemben.

Kociász és Kamménosz között éles vita alakult ki a keddi minisztertanácsi ülésen a Görögország és Macedónia között ez utóbbi nevének megváltoztatásáról szóló megállapodás miatt.

Az alternatív terv és a következményei

Níkosz Kociász azért kezdte bírálni Kamménoszt, mert a múlt héten Washingtonban tett látogatása során egy alternatív tervet vázolt fel a görög-macedón névvita rendezéséről szóló megállapodással szemben Wess Mitchellnek, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes államtitkárának. Kamménosz szerint a jelenlegi megállapodás helyett Görögországnak inkább a biztonsági együttműködés megerősítéséről szóló megállapodást kellene aláírnia Albániával, Macedóniával és Bulgáriával (továbbá Szerbiával), hogy elejét vegye az orosz befolyásnak a Balkán-félszigeten.

Görög médiumok által idézett kormányzati források szerint Kociász azzal vádolta Kamménoszt, hogy külügyminiszterként lépett fel.

Egyes médiumok szerint Kamménosz a külügyi tárca számára elkülönített pénzalapok hűtlen kezelésével is megvádolta Kociászt.

A miniszterelnökhöz kerül a külügy

A görög miniszterelnöki hivatal közleményében megköszönte Kociász elmúlt évekbeli munkáját, egyúttal tájékoztatott arról: Ciprasz úgy döntött, maga vállalja a külügyi tárcát annak érdekében, hogy "minden erejével hozzájárulhasson" a görög-macedón megállapodás végrehajtásához.

  • A júniusi megállapodás értelmében Macedónia megváltoztatja nevét Észak-Macedóniára, Görögország pedig a jövőben nem gátolja szomszédja euroatlanti integrációját.
  • A névvita 1991 óta tartott Macedónia és Görögország között, azóta, hogy Macedónia függetlenné vált Jugoszláviától.
  • Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, Athén tartott attól, hogy a macedónok területi követelésekkel állhatnak elő.
  • Az ország ezért a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem szerepelt utalás Jugoszláviára.
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×