eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szingapúr, 2018. október 5.2017. július 4-én Szingapúrban készített kép Meng Hung-vejről, az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elnökéről. Sajtóhírek 2018. október 5-én azt közölték rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy nyomozást indított a francia rendőrség, miután Meng felesége bejelentést tett férje eltűnéséről. Meng felesége nem hallott férjéről azóta, hogy Meng szeptember végén Kínába utazott. (MTI/AP/Wong Maye-E)
Nyitókép: MTI/AP/Wong Maye-E

Lemondott az Interpol elnöke

Azonnali hatállyal lemondott az Interpol elnöki posztjáról a hazájában, Kínában törvénysértéssel megvádolt, napokkal ezelőtt nyomtalanul eltűnt Meng Hung-vej - tudatta vasárnap este a lyoni székhelyű, nemzetközi rendőri szervezet.

Az Interpol tájékoztatásából az is kiderül, hogy a szervezet irányítását ideiglenesen a dél-koreai Kim Dzsong Jang eddigi alelnök veszi át, és a szervezet új elnökét a november 18-21-én Dubajban tartandó tanácskozáson választják majd meg.

Korábban a Kínai Kommunista Párt fegyelmi ügyekkel foglalkozó testülete azt közölte, hogy

törvénysértés miatt vizsgálat folyik az Interpol-elnök ellen Kínában.

Pénteken derült ki, hogy nyomozást indított a francia rendőrség, miután az Interpol igazgatójának felesége bejelentést tett férje, Meng Hung-vej eltűnéséről. Az asszony nem hallott férjéről azóta, hogy Meng szeptember végén Kínába utazott.

A kínai állampárt fegyelmi ügyekkel foglalkozó testülete honlapján azt írta: Meng gyaníthatóan törvényt sértett, és Kína új korrupcióellenes hatósága, a Nemzeti Felügyeleti Bizottság megfigyelés és vizsgálat alá vonta.

A 64 éves Meng negyven éves rendőri pályafutást tudhat a háta mögött a kommunista országban, és korábban közbiztonságiminiszter-helyettes is volt.

Meng felesége vasárnap Lyonban riportereknek azt mondta: szeptember 25. óta nem hallott a férjéről, aki aznap egy késről küldött képet neki a mobiltelefonjára, ami szerinte azt jelenti, hogy veszélyben érezte magát. Az Interpol hivatalosan szombaton fordult a kínai hatóságokhoz, hogy adjanak tájékoztatást arról, hogy mit tudnak Meng eltűnéséről.

  • Menget 2016 novemberében választották meg a 192 tagállam rendőrségei közötti együttműködést segítő Interpol igazgatójának.
  • Megbízatása 2020-ig tart.

Jogvédő szervezetek aggodalmuknak adtak hangot Meng kinevezésekor, attól tartottak ugyanis, hogy Peking arra használhatja fel Meng pozícióját, hogy elfogja a külföldön élő kínai másként gondolkodókat, politikai üldözötteket. Az Interpol ezt visszautasította, arra hivatkozva, hogy alapokmányának 3. cikke tilt bármilyen politikai szerepvállalást, ezenkívül az Interpol operatív irányításával nem Meng, hanem a főtitkár, a német Jürgen Stock foglalkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×