eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kiraknák a diktátor földi maradványait a gigantikus mauzóleumból

A spanyol kormány elfogadta a Franco exhumálásáról szóló rendeletet.

Rendeletben írta elő a szocialista spanyol kormány Francisco Franco néhai diktátor hamvainak eltávolítását mauzóleumából pénteken.

María del Carmen Calvo Poyato miniszterelnök-helyettes madridi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demokratikus Spanyolország 40. évfordulójának ünneplése, nem egyeztethető össze egy olyan állami sírhellyel, ahol Francót dicsőítik.

A kormány által jóváhagyott rendeletet a képviselőháznak is meg kell szavaznia, ahol a szocialisták ugyan kisebbségben vannak, de az egyszerű többség eléréséhez számíthatnak a Podemos radikális baloldali párt, a katalán függetlenségpárti és a baszk nacionalisták támogatására.

Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök június 19-én erősítette meg, hogy a kormánya exhumálni és áthelyezne kívánja Francisco Franco tábornok, néhai spanyol diktátor földi maradványait a Madrid melletti Elesettek Völgyében lévő gigantikus mauzóleumból, amelyet a megbékélés és "a fasizmus elleni harc emlékhelyévé" akar változtatni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×