eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
London, 2018. július 10.A Brexit-folyamat leállítását követelő tüntetők uniós zászlókat lengetnek a parlament épülete előtt Londonban 2018. július 10-én. (MTI/EPA/Rick Findler)
Nyitókép: MTI/EPA/Rick Findler

Brüsszelben folytatódik a "süketek párbeszéde"

Csütörtökön folytatódnak a brit uniós kilépésről kezdett tárgyalások Brüsszelben.

Kétnapos tárgyaláson folytatódik Brüsszelben az egyeztetés Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről.

  • Csütörtökön az ír-északír határellenőrzés kérdésében próbálnak megegyezésre jutni a felek,
  • pénteken pedig az unió és a szigetország jövőbeli kapcsolatairól tárgyalnak.

Legutóbb Michel Barnier, az európai uniós Brexit-ügyi főtárgyaló és Dominic Raab, illetékes brit miniszter július 27-én egyeztetett, szintén Brüsszelben, akkor azonban nem sikerült megállapodniuk a már említett határkérdésről, mivel az Egyesült Királyság az uniós vámtarifákat, illetve az EU kereskedelempolitikai szabályait alkalmazná azon termékekre, amelyek belépnek brit területre, de végcéljuk az unió valamely tagállama, Michel Barnier azonban ettől elzárkózott, mondván, hogy olyan országnak, amelyre nem vonatkozik az unió irányítási struktúrája, nem adhat a közösség felhatalmazást az uniós vámszabályok alkalmazására.

Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa most sem számít áttörésre.

„Talán néhány részleten keresztül közelebb tudják hozni az álláspontokat.

Nehéz megmondani, hogy ez pontosan mit jelenthet, hiszen egyelőre folytatják azt a fajta süketek párbeszédét, amit elsősorban Theresa May-nek a kül- és belpolitikai érdekek vagy politikai konstellációk közötti lavírozása diktált. Nehéz megmondani, de nagy áttörésre én nem számítanék” - hangsúlyozta

Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője nemrég az InfoRádió Aréna című műsorában úgy látta, hogy továbbra is van esély arra, hogy még idén elfogadják a felek a kilépésről szóló dokumentumokat.

„Ez egy olyan művelet lesz, amelybe mindenki egy kicsit bele fog rokkanni.

Azt azért vegyük figyelembe az, hogy kiválik egy ország, amelyik számos szempontból fontos volt, de számos szempontból gyengítette egyébként az integráció irányát, például védelmi politikában a britek nem nagyon engedték az Európai Uniót ellépni, ennek vannak pozitív és vannak negatív oldalai is. Az EU számára a pozitív oldal egyébként az, hogy a Brexit inkább egységbe kovácsolta, egy belsőbb koherenciát erőltetett rá, felismerésekhez vezette az uniót. Hogy ebből képes lesz-e az Európai Unió egységesen és megerősödve kijönni, az egy másik kérdés, de az igazság szerintem: a vitáktól nem kell feltétlenül félni” - fejtette ki.

A legújabb közvélemény-kutatás alapján egyébként az Egyesült Királyságban már többségbe kerültek a brexit ellenzői.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×