eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nagaszaki, 2018. augusztus 9.Abe Sindzó japán miniszterelnök (b) és António Guterres ENSZ-főtitkár (j) a város elleni amerikai atomtámadás 73. évfordulójának alkalmából tartott ünnepségen a nagaszaki Béke Parkban 2018. augusztus 9-én. A történelem második atombombáját Nagaszakira dobták, ami 70 000 halálos áldozatot követelt a támadáskor, a következő évtizedekben pedig még tízezrek haltak meg sugárfertőzés következtében. (MTI/EPA/Jiji Press)
Nyitókép: (MTI/EPA/Jiji Press)

A nagaszaki atomtámadásra emlékezett Japán

A nagaszaki atomtámadás áldozataira emlékezett Japán csütörtökön. Az Egyesült Államok a második világháború végnapjaiban dobott atombombát a városra; 74 ezer ember vesztette életét a támadásban és utóhatásainak következtében 1945 végéig.

A nagaszaki támadás 73. évfordulójának megemlékezési ünnepségén mintegy 5800-an vettek részt, köztük túlélők, az áldozatok hozzátartozói, António Guterres ENSZ-főtitkár és Abe Sindzó japán miniszterelnök.

A jelenlévők egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emlékének helyi idő szerint 11 óra 2 perckor.

Hetvenhárom évvel korábban ebben az időpontban dobták le a Fat Man (Kövér ember) néven is ismert atombombát egy B-29-es bombázó fedélzetéről.

"Sajnálatos módon, 73 évvel az események után az atomháború réme még mindig kísért" - hívta fel a figyelmet Guterres. Ő az első hivatalban lévő ENSZ-főtitkár, aki részt vett a nagaszaki megemlékezésen. "Az atomfegyverekkel rendelkező államok hatalmas összegeket költenek arzenáljaik modernizálására" - mutatott rá. "Több mint 1700 milliárd amerikai dollárt költöttek 2017-ben fegyverekre és hadseregekre - a legtöbbet a hidegháború vége óta" - tette hozzá.

"Eközben az atommentesítési folyamatok lelassultak, sőt meg is álltak" - hangsúlyozta Guterres.

"Sok ország adott hangot elégedetlenségének tavaly azzal, hogy elfogadta az atomfegyver-tilalmi egyezményt"

- fűzte hozzá.

Taue Tomihisza, Nagaszaki polgármestere a csütörtöki megemlékezésen felszólította a japán kormányt, hogy írja alá a szóban forgó nemzetközi szerződést, és

"erkölcsi kötelezettségét teljesítve vezesse a világot az atommentesítés felé".

A nagaszaki támadást három nappal azután hajtotta végre az Egyesült Államok, hogy Hirosimára ledobták az első atombombát. A támadások hatására Japán 1945. augusztus 15-én megadta magát, és véget ért a második világháború.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×