eur:
395.5
usd:
366.66
bux:
65459.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ljusdal, 2018. július 19.Erdőtüzet oltanak helikopterről a svédországi Ljusdal település közelében 2018. július 18-án. A szokatlan szárazság sújtotta skandináv államban napok óta harcolnak a lángokkal, eddig a tűzfészkek felét, mintegy negyvenet sikerült eloltani. (MTI/EPA/Maja Suslin)
Nyitókép: MTI/EPA/Maja Suslin

EU: új helyzettel állunk szemben

Svédországot rekordhőség sújtja, erdőtüzeket okozva szerte az országban, még az északi sarkkör térségében is. Az EU rekordsok segítséget nyújtott, de meg kell erősíteni a polgári védelmi mechanizmust.

Jelentős segítséget nyújtott az Európai Unió az elmúlt hetekben Svédországnak az erdőtüzek megfékezésében a közösségi polgári védelmi mechanizmus eddigi legnagyobb műveletében - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület arról tájékoztatott, hogy

a mechanizmus keretében összesen 360 tűzoltót, 67 tűzoltóautót, hét repülőgépet és hat helikoptert mobilizáltak az utóbbi három hétben,

ezzel ez az eddigi legnagyobb volumenű, erdőtűz elleni művelet az uniós polgári védelem történetében.

A műveletben jelenleg Dánia, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Olaszország, Portugália vesz részt, de segítséget ajánlott Ausztria, Csehország és Törökország is. Az EU 1,2 millió euróval támogatja a személyzet és az eszközök eljuttatását az érintett területre.

"A tagországok ismételten kézzelfogható szolidaritást nyújtottak a polgári védelmi mechanizmuson keresztül. A pusztító svédországi erdőtüzek ismét rávilágítottak a klímaváltozás hatására, illetve arra, hogy új helyzettel állunk szemben" - hangsúlyozta Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos.

Hozzátette: itt az ideje megerősíteni a mechanizmust, hogy a kontinens felkészültebb legyen a hasonló helyzetekre a jövőben.

Svédországot rekordhőség sújtja, erdőtüzeket okozva szerte az országban, még az északi sarkkör térségében is.

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni, ezen keresztül a tagországi hatóságok segíthetnek egymásnak, az együttműködésben Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is részt vesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×