eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin
Dubrovnik, 2013. június 28.A kikötő a horvátországi Dubrovnikban 2013. június 28-án. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

Kínaiak építik a vitatott horvátországi hidat

Horvátország a Peljesac-híddal Bosznia-Hercegovina adriai tengerpartját elkerülő, közvetlen közúti összeköttetést alakítana ki saját, délebbre fekvő tengerparti földsávjával.

Horvát vezetők aláírták a Peljesac-híd projektdokumentumainak átadásáról szóló megállapodást egy kínai vállalattal, ezzel ténylegesen megkezdődhetnek az építési munkálatok, jóllehet Horvátország még nem rendezte határvitáját Bosznia-Hercegovinával.

Horvátország a Peljesac-híddal Bosznia-Hercegovina adriai tengerpartját elkerülő, közvetlen közúti összeköttetést szeretne kialakítani saját, délebbre fekvő tengerparti földsávjával. A híd stratégiai fontosságú, kiemelt projekt Horvátországban, összértéke bruttó 526 millió euró (170,5 milliárd forint). Az Európai Unió 85 százalékban, 357 millió euróval támogatta a kivitelezést, erről tavaly júniusban döntött az Európai Bizottság. A projekt kivitelezésére 36 hónap áll rendelkezésre.

Az építkezési munkálatok megkezdéséhez szükséges iratokat a horvát autópálya-kezelő vállalat (HC) írta alá a China Road and Bridge Corporation kínai konzorciummal.

Bosznia-Hercegovina szerint a híd felépítésével ellehetetlenítenék az egyetlen tengerparti boszniai város, Neum idegenforgalmát. Adil Osmanovic civil ügyekért felelős boszniai miniszter "még egyszer" felszólította Andrej Plenkovic horvát kormányfőt, hogy mielőbb kezdjen tárgyalásokat a két ország között fennálló határvitáról, hozzátéve, hogy ellenkező esetben Szarajevó a nemzetközi bírósághoz fordul a Peljesac-híd építése miatt.

Bakir Izetbegovic, a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség bosnyák tagja, a háromtagú testület soros elnöke szerint Horvátország azzal, hogy figyelmen kívül hagyta a boszniai intézmények kifogásait, megsértette Bosznia-Hercegovina területi épségét, valamint jogát ahhoz, hogy nyílt kijárata legyen az Adriai-tengerre. Zágráb azonban úgy véli, Horvátország mindent a nemzetközi joggal összhangban tesz, arra hivatkozva, hogy a híd a horvát területi vizeken belül épül.

Bosznia-Hercegovinában ősszel választások lesznek. A horvát sajtó szerint a Peljesac-híd építése a választási kampány egyik fő témája.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×