eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Szélsőséges módba kapcsolt a Föld időjárási áramlási rendszere

Míg a hétvégén 30 fok feletti hőmérsékletet mértek Észak-Norvégiában, a sarkkör környékén, addig Grönlandon egy hatalmas olvadó jéghegy egy kis falut fenyeget. Az északi sarkvidék melegedéséről, a klímaváltozás okozta anomáliákról Lakatos Mónika éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa beszélt az InfoRádiónak.

Az áramlási rendszer időről időre a szokásostól eltérően alakul, ezt tapasztalhatjuk most Skandináviában, de egész Európában is. Júniusban jóval melegebb volt az átlagosnál, de Spanyolország déli területein, vagy a mediterráneumban az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb volt az időjárás. Ezek összefüggnek egymással, mert az északi területeken egy erős anticiklon épült fel, és a tenger felől érkező hűvösebb léghullámok ezt nem tudták megbontani - világított rá a jelenség hátterére Lakatos Mónika éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A klímaváltozás jelei mutatkoznak?

Olykor az is előfordult, hogy az északi sarkon melegebb volt, mint Magyarországon. "Legutóbb 2016 decemberében mértek az északi sarkon 0 fok körüli hőmérsékletet, tehát ezek a fajta anomáliák az éghajlatváltozás hatásának tekinthetők már.

A sarkvidék környezete a földi átlagnál kétszer jobban melegszik, ami nagy problémát okoz, hisz a jégfelszín megolvad,

és mintegy pozitív visszacsatolásként az olvadék víz a rá érkező sugárzás nagyobb hányadát nyeli el, ami fokozza a melegedést" - magyarázta az éghajlatkutató, hozzátéve, hogy a gleccserek és a jégtakaró az egész északi részen veszélyben van.

A napokban jelent meg egy videó, amin egy hat és fél kilométer széles jégtömb szakadt le egy kelet-grönlandi gleccserről.

Grönland észak-nyugati részén pedig egy másik jókora jéghegy fenyeget egy kis falut, már több mint 150 embert kellett kitelepíteni.

Lakatos Mónika szerint a gleccserek érzékenyen reagálnak az éghajlatváltozásra, de nem túl gyorsan.

"Egyes számítások szerint az üvegházhatású gázmennyiség, amit a légkörbe bocsájtottunk, a gleccserek olvadását és tengerszint emelkedést okoz. A grönlandi jégtakaró 2002 óta 3600 milliárd tonna jégvesztést mutat, nem véletlen, hogy a Meteorológiai Világszervezet a poláris előrejelzés évét hirdette meg. Ez abból áll, hogy több helyen helyeznek el különböző műszereket annak érdekében, hogy vizsgálják az északi sarki tengerjég és a grönlandi jégtakaró állapotát. Mindkét pólus jégkiterjedése a csökkenés irányába mutat, fokozva ezzel a melegedést" - hívta fel a figyelmet az éghajlatkutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×