eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma
Blenheim, 2018. július 12.Theresa May brit miniszterelnök (j) fogadja Donald Trump amerikai elnököt (k) és feleségét, Melania Trumpot (b) a blenheimi kastélyban adott vacsora előtt, 2018. július 12-én. (MTI/EPA pool/Will Oliver)
Nyitókép: MTI/EPA pool/Will Oliver

Theresa May: nincs a világon erősebb szövetség

Churchill egykori otthonában és Windsorban vendégeskedik az amerikai elnök.

Kétnapos hivatalos látogatásra Nagy-Britanniába érkezett csütörtökön az amerikai elnök. Donald Trump a brüsszeli NATO-csúcsértekezletről utazott Londonba, hivatalos programja péntek délutánig tart, utána feleségével Skóciába utazik, ahol magánprogramokkal tölti a hétvégét.

Az előzetesen közzétett menetrendből kitűnik, hogy az amerikai elnök összes hivatalos programja is Londonon kívüli, vidéki helyszíneken lesz, a brit sajtó szerint azért, hogy Trump ne fusson bele a látogatása ellen szervezett londoni tüntetésekbe, bár ezt az Egyesült Államok londoni nagykövetsége cáfolta.

Az elnöki házaspárt Theresa May brit miniszterelnök csütörtök estére

a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotába, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő és családja egykori otthonába invitálta díszvacsorára,

a hivatalos pénteki kétoldalú tárgyalások helyszíne pedig Chequers, a brit kormányfők vidéki rezidenciája lesz. A chequersi tárgyalások és az utánuk következő sajtótájékoztató végeztével az amerikai elnök és felesége péntek délután a brit királyi család Londonon kívüli legnagyobb rezidenciájára, Windsor ősi kastélyába utazik, ahol fogadja őket II. Erzsébet királynő.

Az amerikai elnök látogatása ugyanakkor nem az a ceremoniális állami vizit, amelyre Theresa May tavaly januárban, Donald Trump hivatalba lépése után alig néhány nappal hívta meg II. Erzsébet királynő nevében az amerikai elnököt. Egybehangzó londoni értesülések szerint

ez a program egyelőre lekerült a napirendről a heves tiltakozások és az utóbbi időszakban meglehetősen hűvössé vált kétoldalú viszony miatt.

Az állami látogatásra Nagy-Britanniába érkező külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, általában három napig maradnak, és vagy Windsorban, vagy az első számú londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában szállásolják el őket.

Trump viszont hivatalos munkalátogatásra érkezett a brit kormány vendégeként, és az Egyesült Államok londoni nagykövetének rezidenciáján tölti egyetlen londoni éjszakáját.

Theresa May az amerikai elnök látogatása alkalmából közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta: nincs a világon erősebb szövetség az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat összefűző különleges kapcsolatrendszernél, és a két ország a globális kihatású külpolitikai kérdések "hatalmas többségében" közös álláspontot vall.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×