INFORÁDIÓ 
2019. február 23. szombat
Alfréd

theresa may

donald trump

brexit

Blenheim, 2018. július 12. Theresa May brit miniszterelnök (j) fogadja Donald Trump amerikai elnököt (k) és feleségét, Melania Trumpot (b) a blenheimi kastélyban adott vacsora előtt, 2018. július 12-én. (MTI/EPA pool/Will Oliver)

Theresa May: nincs a világon erősebb szövetség

Infostart / MTI

Churchill egykori otthonában és Windsorban vendégeskedik az amerikai elnök.

Kétnapos hivatalos látogatásra Nagy-Britanniába érkezett csütörtökön az amerikai elnök. Donald Trump a brüsszeli NATO-csúcsértekezletről utazott Londonba, hivatalos programja péntek délutánig tart, utána feleségével Skóciába utazik, ahol magánprogramokkal tölti a hétvégét.

Az előzetesen közzétett menetrendből kitűnik, hogy az amerikai elnök összes hivatalos programja is Londonon kívüli, vidéki helyszíneken lesz, a brit sajtó szerint azért, hogy Trump ne fusson bele a látogatása ellen szervezett londoni tüntetésekbe, bár ezt az Egyesült Államok londoni nagykövetsége cáfolta.

Az elnöki házaspárt Theresa May brit miniszterelnök csütörtök estére

a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotába, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő és családja egykori otthonába invitálta díszvacsorára,

a hivatalos pénteki kétoldalú tárgyalások helyszíne pedig Chequers, a brit kormányfők vidéki rezidenciája lesz. A chequersi tárgyalások és az utánuk következő sajtótájékoztató végeztével az amerikai elnök és felesége péntek délután a brit királyi család Londonon kívüli legnagyobb rezidenciájára, Windsor ősi kastélyába utazik, ahol fogadja őket II. Erzsébet királynő.

Az amerikai elnök látogatása ugyanakkor nem az a ceremoniális állami vizit, amelyre Theresa May tavaly januárban, Donald Trump hivatalba lépése után alig néhány nappal hívta meg II. Erzsébet királynő nevében az amerikai elnököt. Egybehangzó londoni értesülések szerint

ez a program egyelőre lekerült a napirendről a heves tiltakozások és az utóbbi időszakban meglehetősen hűvössé vált kétoldalú viszony miatt.

Az állami látogatásra Nagy-Britanniába érkező külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, általában három napig maradnak, és vagy Windsorban, vagy az első számú londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában szállásolják el őket.

Trump viszont hivatalos munkalátogatásra érkezett a brit kormány vendégeként, és az Egyesült Államok londoni nagykövetének rezidenciáján tölti egyetlen londoni éjszakáját.

Theresa May az amerikai elnök látogatása alkalmából közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta: nincs a világon erősebb szövetség az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat összefűző különleges kapcsolatrendszernél, és a két ország a globális kihatású külpolitikai kérdések "hatalmas többségében" közös álláspontot vall.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Will Oliver
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018