eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az amerikaiak kevesebb mint egyharmada támogatja Donald Trump Iránra vonatkozó döntését

Az amerikaiak kevesebb mint egyharmada ért egyet Donald Trump elnök döntésével arról, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből - derül ki a Reuters/Ipsos kedden közzétett felméréséből.

A május 4. és 8. között végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint a felnőttek 29 százaléka akarta azt, hogy véget vessenek az Iránnal és öt másik nagyhatalommal kötött megállapodásnak az iráni atomprogram korlátozásáról és a perzsa állam elleni szankciók enyhítéséről.

A megkérdezettek 42 százaléka vélte úgy, hogy az Egyesült Államoknak a szerződés részesének kell maradnia, és 28 százalék mondta azt, hogy nem tud állást foglalni a kérdésben.

Még a magukat republikánus pártinak vallók közül is csupán 44 százalék foglalt állás amellett, hogy vessenek véget az amerikai részvételnek a megállapodásban. A republikánusok 28 százaléka akar benne maradni a szerződésben, és 28 százalék mondta, hogy nem tudja, mi a teendő.

Donald Trump amerikai elnök, aki régóta bírálja a 2015-ben aláírt megállapodást, mert az szerinte nem kellően kemény Iránnal szemben, kedden jelentette be Washingtonban, hogy az Egyesült Államok kilép a szerződésből és a "legmagasabb szintű" gazdasági szankciókat fogja életbe léptetni a perzsa állam ellen.

A felmérés szerint az amerikaiak 54 százaléka "erőteljesen vagy némileg támogatja a szerződést az iráni atomprogramról, míg 27 százaléka mondta, hogy "erőteljesen vagy némileg" ellenzi azt.

Számos amerikai aggodalmának adott hangot amiatt, hogy mi fog történni, ha az Egyesült Államok kilép a szerződésből.

Mintegy kétharmaduk azt mondta, ha az Egyesült Államok kilép a megállapodásból, Irán valószínűleg bejelenti, hogy folytatni fogja az atomfegyver-fejlesztést. A megkérdezettek mintegy fele úgy gondolja, hogy fegyveres konfliktus fog kialakulni az Egyesült államok és Irán között.

A felmérést az egész Egyesült Államok területén, angol nyelven végezték, 1277 felnőtt körében, akik közül 492 volt a kormányzó Republikánus Párt tagja.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×