INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

észak-korea

dél-korea

békemegállapodás

koreai háború

Panmindzson, 2018. április 27.Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Mun Dzse In dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben a déli oldalon levő Béke Házában folytatott tárgyalásukat követően 2018. április 27-én. Kim Dzsong Un személyében 65 éve először lép észak-koreai vezető dél-koreai területre. (MTI/EPA pool/Korea-közi csúcs sajtószolgálata)

Békemegállapodást köt Észak- és Dél-Korea

Infostart

Hatvanöt évvel a koreai háború lezárása után formálisan is békét köt Észak- és Dél-Korea.

Kim Dzsong Un átlépte pénteken a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat Panmindzsonban, és megkezdte a tárgyalásokat Mun Dzse In dél-koreai elnökkel; a koreai háború befejezése, 1953 óta ő az első észak-koreai vezető, aki Dél-Korea területére lépett.

Meglepő lépést is tett, ugyanis a két országot elválasztó határvonalnál átinvitálta az északi oldalra déli partnerét - ez nem szerepelt az előre megállapított protokollban.

A megbeszélések délutáni részében bejelentették, hogy az 1953-ban csak tűzszünettel véget ért koreai háború lezárásaképp békeegyezményt kötnek.

A hivatalosan Panmunjomi nyilatkozat a békéért, a jólétért és a Koreai-félsziget egyesítéséért címet viselő dokumentumot a két állam egész napos csúcstalálkozója és a Kim Dzsong Un és Mun Dzse In között zajló félórás megbeszélése után hozták nyilvánosságra.

A két vezető ünnepélyesen kijelenti, hogy nincs többé háború a Koreai-félszigeten, új, békés időszak veszi kezdetét

– áll a nyilatkozatban.

„Kim Dzsong Un elnök úr és én egyetértettünk abban, hogy megoldható a teljes denuklearizáció, ez közös célunk” – mondta a nyilatkozat aláírása után Mun Dzse In dél-koreai elnök.

Észak-Korea vezetője kijelentette: hogy a két Korea egységbe tömörült emberek sokasága, akiknek együtt kell működniük az újraegyesülés érdekében. „Nem olyan emberek vagyunk, akik szemben állnak egymással, egységben kell élnünk. Sokáig vártunk erre a pillanatra. Mindannyian” – fogalmazott Kim-Dzsong Un, aki – a dél-koreai vezetővel szemben – nem említette beszédében a nukleáris leszerelést.

Nyitókép: -------------------
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018