eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Phenjan, 2018. április 17.A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2018. április 17-én közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a kommunista Koreai Munkapárt első titkára (b2) és felesége, Zsi Szol Dzu (b) részt vesz a Red Women Company című balettelőadáson, amelyet egy kínai társulat ad elő a phenjani Nagyszínházban április 16-án. (MTI/EPA/KCNA)
Nyitókép: -------------------

Észak-Korea kényszerhelyzetbe került - a várható fejlemények

A tavalyi év végére Észak-Korea az állandó erődemonstrációkkal olyan helyzetbe kormányozta magát, ahonnan csak az enyhülés útján van kimozdulás - mondta az InfoRádió ReggelInfo című műsorában Csoma Mózes Korea-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa. A szakértő szerint Phenjan szeretné bebiztosítani, hogy az észak-koreai rezsim nem jut Szaddam Husszein iraki rendszerének sorsára.

Volt már olyanra példa, hogy bizonyos alkuk következtében Észak-Korea önkéntes moratóriumot hirdetett a rakétaindításokra, az erődemonstrációkra, sőt olyan is volt, hogy Észak-Korea írásban már korábban is vállalta az atomhatalmi ambícióinak a befejeződését - mondta az InfoRádió ReggelInfo című műsorában Csoma Mózes Korea-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa.

Hozzátette: aztán ezeknek a gyakorlati megvalósulására ugyan nem került sor, de mindenképpen a jelenlegi fejleményből bele lehet illeszteni abba a folyamatba ami az év elejétől indult meg, és amelynek részeként most április 27-én pénteken sor fog kerülni a Korea-közi csúcstalálkozóra, és ha minden jól megy, akkor május végén, vagy június elején pedig Donald Trump és Kim Dzsong Un találkozójára is.

Lehet azt tudni, vagy legalább meg lehet becsülni, hogy mi lehetett Kim Dzsong Un célja ezzel a bejelentéssel, vagy mit fog kérni ezért?

Úgy gondolom, hogy a kérés az már megtörtént. A közelmúltban derült fény arra, hogy CIA igazgatója – aki nem más mint az új amerikai külügyminiszter Mike Pompeo - korábban látogatást tett Phenjanban és tárgyalásokat folytatott Kim Dzson Un-nal. Úgy gondolom, hogy ezek a tárgyalások alapvetően már nem csupán arról szóltak, hogy előkészítsék a május végi, június eleji amerikai –észak-koreai csúcstalálkozót, hanem ezek az Észak-Koreai kérések, követelések kapcsán is zajlottak. Észak-Koreának a fő stratégiai célkitűzése, hogy egyrészt biztonsági garanciákat kapjon az Egyesült Államoktól, az Egyesült Államok valahogy ígérje meg, illetve biztosítsa nekik azt, hogy nem fognak úgy járni mint Szaddam Husszein a rezsimje. Tehát hogy fegyveres erőt nem alkalmaz Amerika Koreával szemben – ami az Észak-Koreaiaknak a fő félelme – az Észak-Koreaiak mindenképpen egyfajta nemzetközi legitimációt várnak az amerikaiaktól és tulajdonképpen a koreai háborúnak a formális lezárását, tehát lényegében egy békeszerződés megkötését is.

Ez létrejöhet ezeken a találkozókon? Tehát akár a pénteki találkozón elindulhat érdemben ez a folyamat?

A kiszivárgott információk mindenképpen azt mutatják, hogy van erre esély. Azt tudni kell, hogy a koreai háborút formálisan lezáró békeszerződésnek a kérdése az nem kétoldalú ügy, tehát ezt nem Dél.Korea és Észak –Korea tudja egymással megkötni, igazság szerint a fegyverszünetet, ami jelenleg érvényben van és ami 1953-ban megköttetett, azt Dél-Korea nem is írta alá. Észak-Korea, az Egyesült Államok illetve a Kínai Népköztársaság írta alá, tehát az biztos, hogy ha ez a békeszerződés létrejön, akkor ez egy több állam által szignált dokumentum lenne.

Mi lehet az oka annak, ha ezt nagyon röviden meg lehet válaszolni, hogyha létrejön bármilyen áttörés ezeken a közelgő tárgyalásokon, miért pont most?

A tavalyi év végére Észak-Korea az állandó erő demonstrációkkal olyan helyzetbe kormányozta magát ahonnan csak az enyhülés útján van kimozdulás. Dél-Koreában jelenleg egy olyan kormányzat van hatalmon, akik mindenképpen érdekeltek a tárgyalásokban, az enyhülésben, az Észak-Koreai vezetés pedig él ezzel a lehetőséggel,úgyhogy emiatt zajlik le ez az év eleje óta egy ilyen enyhülési folyamat, ami nagyon pozitívnak tekinthető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×